icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Einde voor Windows 7 in zicht

Gebruik je nog Windows 7? Weet dan dat er na 14 januari 2020 geen veiligheidsupdates meer zullen komen – Microsoft trekt de stekker uit het 10 jaar oude besturingssysteem. Dit betekent dat Windows 7 onveilig wordt.

Gepubliceerd op:15 april 2019


Gebruik je nog Windows 7, dan moet je een beslissing nemen: een nieuwe computer kopen, Windows 10 aanschaffen en installeren of toch maar het risico nemen.

 

  • In oktober 2014 stopte de verkoop van nieuwe computers met Windows 7 Home, dus de meeste apparaten met dit systeem zullen begin 2020 minstens 5 jaar oud zijn. Heb je een oudere computer, dan is dit misschien een goed moment om een nieuwe te overwegen.

 

  • Doet de computer het nog prima en kan hij nog jaren mee, dan is een upgrade naar Windows 10 interessant. Helaas is het niet meer officieel* mogelijk om gratis te upgraden. Je vindt alle informatie over het overstappen van Windows 7 naar Windows 10 op de site van Microsoft . Hier kost de Home-versie €145, maar elders op internet is een licentie voor veel minder geld te koop. Lees het artikel over goedkope licenties in de Digitaalgids van januari 2019.
    * Microsoft heeft een achterdeurtje opengelaten waarmee het toch mogelijk is om gratis naar Windows 10 te upgraden. Eenvoudig is het niet. Ga naar deze site, download het hulpprogramma en volg de instructies.

 

  • Windows 7 blijven gebruiken kan, maar daarmee neem je een risico. Er worden nog geregeld kwetsbaarheden in het systeem ontdekt, die soms met spoed via een update worden hersteld. Komen die updates niet meer, dan is het wachten op mensen die de gevonden lekken gaan uitbuiten door er malware voor te maken. Internetbankieren, bijvoorbeeld, wordt dan een riskante onderneming. Gebruik in ieder geval geen Internet Explorer meer. Zorg er goed voor dat je virussoftware en programma’s zijn bijgewerkt.

 

Feit

Een op de vijf (20%) van de Windows-computers (privé en zakelijk) in Nederland draaide in maart 2019 nog op Windows 7; Windows 10 had die maand een gelijkblijvend marktaandeel van 71% (bron: gs.statcounter.com).