icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Expert blijft thuiskopieheffing verstoppen

Bijna 5 jaar geleden drongen we er bij webwinkels op aan om de thuiskopieheffing in de prijs op te nemen. Elektronicaketen Expert doet het nog steeds niet.

Gepubliceerd op: 5 juli 2018

thuiskopie-kosten

Iedereen die elektronica koopt waarop je data kunt opslaan - denk aan smartphones, laptops, usb-sticks en smartwatches - betaalt ongemerkt een thuiskopieheffing van maximaal een paar euro’s .

In 2013 bleek uit een steekproef dat 40% van de (web)winkels de thuiskopieheffing pas aan de kassa toont. Niet netjes, en ook onwettig. Uit de wet volgt dat alle onvermijdbare kosten in de geadverteerde prijs moeten zitten, net als bij vliegtickets.

De meeste winkels hebben hun leven sindsdien gebeterd. Maar niet Expert. Zelfs 4,5 jaar na dato vertikt de elektronicaketen het om die paar euro op te nemen in de prijs. Het bedrag staat er in kleine cijfertjes onder. En op overzichtspagina’s (bijvoorbeeld van alle usb-sticks) ontbreken ze helemaal.

Als we de keten hier op aanspreken, is de reactie aanvankelijk afwijzend: ‘Wij zijn van mening dat wij een duidelijke vermelding geven van de thuiskopieheffing’.

Nadat wij Expert erop wijzen dat het simpelweg niet mág van de wet, moeten we weken wachten voor er een inhoudelijk antwoord komt. En dan wil Expert nog maar een minimale aanpassing doorvoeren, omdat het technisch te complex zou zijn. Teleurstellend, Expert.