icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Vertraging voor Windows 10-update

De nieuwste Windows 10-update (versie 1809, ook wel Oktober-update genoemd) is een paar dagen na de lancering door Microsoft ingetrokken. Sommige gebruikers klaagden dat persoonlijke mappen en bestanden definitief waren verdwenen.

Op dit moment werkt Microsoft aan een oplossing, waarna de update opnieuw zal worden aangeboden via Windows Update. Je hoeft geen actie te ondernemen; Windows zal de update zelf aankondigen en installeren.

Gepubliceerd op: 8 oktober 2018

Content windows 10 1200x800

Update 10 oktober

Woensdag liet Microsoft weten dat het probleem in de update is opgelost en dat die momenteel wordt getest. De oktober-update zal vanaf volgende week opnieuw worden verspreid. Dus als je de update dan krijgt aangeboden, kun je die gerust installeren.

Mensen die de update vorige week al hebben geïnstalleerd en geen problemen hebben ondervonden, hoeven niets te doen. Het probleem is overigens vrij zeldzaam en trad alleen op bij mensen die zelf een Windows-instelling hadden gewijzigd.

Nieuwe onderdelen

De Oktober-update bevat enkele nieuwe onderdelen die de moeite waard zijn. Een kort overzicht:

  • Het klembord wordt verbeterd, en dat werd tijd ook. Kon je tot nu toe slechts één item op het klembord bewaren, na de update kun je meerdere stukken tekst of plaatjes opslaan. De klembordgeschiedenis open je met de toetscombinatie Windows + V. Als je dat wilt, kun je de items op het klembord bovendien synchroniseren met andere computers die op hetzelfde Microsoft-account zijn aangesloten. Zo kun je snel (kleine) bestanden uitwisselen tussen je apparaten.
  • Nu is de Windows Verkenner standaard een wit scherm. Na de update kun je hem zwart maken: prettiger voor je ogen, zeker als je ’s avonds bij weinig licht werkt, en als je de Verkenner gebruikt om foto’s te bekijken.

Dark modus

  • Het Knipprogramma van Windows heeft een opvolger. Als je het oude gereedschap opent, kun je die nog gebruiken, maar je kunt ook de opvolger downloaden. Hij heet ‘Knipsel en aantekening’ (Screen sketch in het Engels). De nieuwe ‘tool’ heeft meer mogelijkheden, waardoor een aparte screenshot-app misschien niet meer nodig is.
  • De zoekfunctie in Windows 10 is verbeterd. Je krijgt voortaan meer details bij de zoekresultaten. Zoek je bijvoorbeeld een bepaalde foto, dan krijg je nu ook een miniatuur te zien.
  • Er is nu een app die ‘Jouw telefoon’ heet en die samenwerkt met Android. Je kunt je smartphone (Android 7.0 en nieuwer) koppelen, waarna je foto’s naar je computer kunt uploaden. Ook kun je vanaf je computer sms’en.