icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Graanproducten, groente, fruit en dranken

Voor veel consumenten is milieuvervuiling een reden om bewust om te gaan met voedsel. Maar hoe doe je dit en hoe kun je duurzaam boodschappen doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Artikel duurzaam consumeren graan groenten dranken

Groente en fruit

Veel groente en fruit komt per vliegtuig naar Nederland. Dat zorgt het hele jaar door voor een uitgebreid aanbod, maar ook voor een aanzienlijke milieubelasting. Twee derde van onze dagelijkse groente komt uit eigen land. Dat klinkt duurzaam, maar dat is het niet als die groente uit een energie slurpende kas komt. De Groente- en Fruitkalender van MilieuCentraal is een handig hulpmiddel voor wie wil weten welke soorten groente en fruit in welk jaargetijde de slimste keuze zijn als het gaat om het energiegebruik. Groente uit blik of pot is buiten het seizoen een gezond en duurzaam alternatief.

Aardappelen, pasta en rijst

Het is een groot vak in de schijf van 5: brood, aardappelen, rijst, pasta en andere graanproducten. Ze leveren vitaminen, voedingsvezels en energie. Wat duurzaamheid betreft is rijst een minder goede keuze. Bij de natte rijstteelt komen uit de bodem grote hoeveelheden vrij van het sterke broeikasgas methaan.

Duurzamer drinken

Water uit de kraan is een stuk duurzamer dan water uit een fles. Water uit een glazen fles is honderden keren slechter voor de opwarming van de aarde dan kraanwater. Dit geldt ook voor water uit een plastic fles. Koffie, melk en sinaasappelsap belasten het milieu relatief zwaar. Let daarom bij de aankoop op keurmerken. Thee is een milieubewustere keuze, vooral als je niet onnodig veel water kookt. 

Duurzame palmolie

De moderne voedingsindustrie drijft op palmolie. Koekjes bijvoorbeeld worden er lekker knapperig van. Daarnaast zit het in schoonmaak- en verzorgingsproducten en wordt het gebruikt voor biobrandstof. Voor de productie van palmolie zijn veel regenwouden gekapt en vervangen door oliepalmplantages. Dat is rampzalig voor de flora en fauna. De Roundtable on Sustainable Palm Oil probeert de palmolieproductie te verduurzamen. Fabrikanten die hieraan meedoen gebruiken steeds vaker duurzamere palmolie. Wel blijken er nogal wat verschillen in hoe bedrijven hier mee omgaan.

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.