icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Graanproducten, groente, fruit en dranken

Voor veel consumenten is milieuvervuiling een reden om bewust om te gaan met voedsel. Maar hoe doe je dit en hoe kun je duurzaam boodschappen doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Artikel duurzaam consumeren graan groenten dranken

Groente en fruit

Veel groente en fruit komt per vliegtuig naar Nederland. Dat zorgt het hele jaar door voor een uitgebreid aanbod, maar ook voor een aanzienlijke milieubelasting. Twee derde van onze dagelijkse groente komt uit eigen land. Dat klinkt duurzaam, maar dat is het niet als die groente uit een energie slurpende kas komt. De Groente- en Fruitkalender van MilieuCentraal is een handig hulpmiddel voor wie wil weten welke soorten groente en fruit in welk jaargetijde de slimste keuze zijn als het gaat om het energiegebruik. Groente uit blik of pot is buiten het seizoen een gezond en duurzaam alternatief.

Aardappelen, pasta en rijst

Het is een groot vak in de schijf van 5: brood, aardappelen, rijst, pasta en andere graanproducten. Ze leveren vitaminen, voedingsvezels en energie. Wat duurzaamheid betreft is rijst een minder goede keuze. Bij de natte rijstteelt komen uit de bodem grote hoeveelheden vrij van het sterke broeikasgas methaan.

Duurzamer drinken

Water uit de kraan is een stuk duurzamer dan water uit een fles. Water uit een glazen fles is honderden keren slechter voor de opwarming van de aarde dan kraanwater. Dit geldt ook voor water uit een plastic fles. Koffie, melk en sinaasappelsap belasten het milieu relatief zwaar. Let daarom bij de aankoop op keurmerken. Thee is een milieubewustere keuze, vooral als je niet onnodig veel water kookt. 

Duurzame palmolie

De moderne voedingsindustrie drijft op palmolie. Koekjes bijvoorbeeld worden er lekker knapperig van. Daarnaast zit het in schoonmaak- en verzorgingsproducten en wordt het gebruikt voor biobrandstof. Voor de productie van palmolie zijn veel regenwouden gekapt en vervangen door oliepalmplantages. Dat is rampzalig voor de flora en fauna. De Roundtable on Sustainable Palm Oil probeert de palmolieproductie te verduurzamen. Fabrikanten die hieraan meedoen gebruiken steeds vaker duurzamere palmolie. Wel blijken er nogal wat verschillen in hoe bedrijven hier mee omgaan.Nieuw & interessant

 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?

   4 reacties
 • Artikel eerlijke voeding
  5 jul.

  Biologische voeding in kaart

  Betere smaak, meer aandacht voor dier en milieu, gezonder: allemaal redenen om voor biologische te kiezen. Maar biologisch is ook duurder. Is het dat waard? En waar koop je het voordeligst biologisch?

   3 reacties
 • Zonnepanelen-sfeerbeeld
  Nieuws  |  7 apr.

  Zonnecollectief gaat weer van start

  Via het Zonnecollectief kopen wij samen met Vereniging Eigen Huis collectief zonnepanelen in. Nu beschikbaar!

   2 reacties
 • peerby go
  Eerste indruk  |  30 okt.

  Peerby Go

  Spullenleensite Peerby heeft sinds kort een commercieel broertje: Peerby Go. De dienst helpt je spullen te huren van andere consumenten: van een beamer tot een bakfiets. De tarieven zijn opvallend laag en de spullen worden gratis bezorgd en opgehaald. Peerby Go is gestart in Amsterdam en Utrecht. Als het daar een succes is, volgt de rest van Nederland.