icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Nieuwe eiwitten

De tijd dat vooral tofu en tempé het plantaardige antwoord waren op vlees is allang voorbij. Tegenwoordig is het aanbod van eiwitalternatieven enorm en er komen in hoog tempo nieuwe producten bij. Deze alternatieve eiwitbronnen, ook wel ‘nieuwe eiwitten’ genoemd, zijn peulvruchtproducten, algen, zeewier, insecten en in de toekomst ook kweekvlees.

Voor flink wat Nederlanders is vlees inmiddels geen dagelijkse kost meer, zo blijkt uit ons onderzoek onder ruim 1000 consumenten, uitgevoerd met subsidie van het ministerie van Economische Zaken. Meer dan de helft van de geënquêteerden last al bewust een of meer vleesloze dagen per week in.

Conclusies onderzoek alternatieven voor vlees

De belangrijkste conclusies zijn:

 • Dierenwelzijn, gezondheid en milieu zijn belangrijke drijfveren om minder vlees te eten.
 • De consumenten die op dit moment vlees vervangen doen dat voornamelijk met andere dierlijke producten zoals vis, eieren en kaas.
 • De ideale vleesvervanger moet voornamelijk lekker en voedzaam zijn, maar ook een mindere milieubelasting dan vlees met zich meebrengt. Een vleesvervanger hoeft er niet perse uit te zien als vlees of dezelfde structuur te hebben.
 • Peulvruchten, voornamelijk bewerkt tot een vleesvervanger zoals een vegetarische burger, zijn voor veel consumenten al bekend. Onbewerkte peulvruchten zien veel consumenten niet als vleesvervanger maar als groente.
 • Zeewier, algen en insecten zijn voor veel consumenten nog onbekend. De bereidheid om dit eens te proberen blijkt laag, met name voor insecten. Negatieve associaties over de smaak blijken de grootste belemmering.

Bekijk het volledige onderzoeksrapport (pdf)

Peulvruchten

Denk aan allerlei soorten bonen, linzen, kikkererwten en lupine. Je kunt ze direct gebruiken als vervanger voor vlees en ook verwerkt in bijvoorbeeld pasta, een vegetarische burger van soja, of falafel van kikkererwten. Peulvruchten zijn rijk aan eiwit, vitamine B1 en ijzer. De klimaatimpact is veel lager dan bij vlees. Zo is er voor de teelt van peulvruchten weinig kunstmest nodig.

Insecten

meelwormen

Wereldwijd worden ongeveer 1400 insectensoorten gegeten, zoals sprinkhanen en meelwormen. Afhankelijk van de soort eet je ze als larf, pop of volgroeid insect. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer en soms vitamine B1 en B12. Insecten kunnen in z’n geheel (vaak gedroogd) gegeten worden, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld een burger, zoals de Insecta van het merk Damhert, te koop bij Jumbo. De kweek van insecten is efficiënter en daarmee milieuvriendelijker dan van vlees.

Algen

algen

Eencellige wieren, ook wel fytoplankton genoemd. Denk aan spirulina (zoutwateralg) en chlorella (zoetwateralg). Algen zijn alleen in gedroogde vorm verteerbaar en daarom vaak als poeder te koop. Je kunt dit verwerken in bijvoorbeeld een smoothie. Jumbo verkoopt een Spirulina algenburger. Algen zijn rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B1 en bevatten ook visvetzuren. De productie van algen heeft een heel lage milieubelasting.

Zeewieren

zeewier

Deze groeien in zout water. Er zijn wel 500 eetbare soorten, traditioneel veel gegeten in China, Japan en Korea. Er zijn bruinwieren (kombu/kelk), roodwieren (dulce en nori) en blauw-groene wieren (zeesla). Ze zijn rijk aan eiwit en ijzer, en zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. Denk aan een zeewiersalade te koop in de supermarkt, en zeewierpasta van het merk Seamore. De kweek is duurzaam: er is nauwelijks grond en zoet water nodig.

Kweekvlees

Dit is vlees gemaakt in een laboratorium. Dierlijke stamcellen, zoals van een rund, groeien uit tot spiercellen. Kweekvlees zou het milieu veel minder belasten dan gewoon vlees. De eerste gekweekte hamburger is in 2013 gepresenteerd door een Maastrichtse hoogleraar en is op dit moment nog verder in ontwikkeling. Zo moeten de productiekosten nog drastisch omlaag; kweekvlees kost nu nog tienduizenden euro’s per kilo.

Koken met nieuwe eiwitten

Met gehakt weet iedereen wel raad, maar wat doe je met algen en wieren? Hieronder een paar smakelijke recepten. 

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bonenburger

Basis recept bonenburger

Hartige insectentaart

Recept Hartige insectentaart

Creamy spirulina sauce

Recept Creamy spirulina sauce

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.