icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

NS-reisplanner nu met CO2-vergelijker

Nieuws | Wie een treinverbinding opzoekt in de Reisplanner op www.ns.nl ziet sinds 20 juni meteen hoeveel CO2 hij bespaart door de trein te nemen in plaats van de auto.

Gepubliceerd op:  20 juni 2012


Met de CO2-vergelijker wil NS duidelijk maken dat treinreizen beter voor het milieu is dan de auto pakken. Een rit van Utrecht naar het kantoor van de Consumentenbond bij Den Haag Holland Spoor blijkt met de trein een CO2-uitstoot van 1,9 kg te veroorzaken, terwijl dit met een middenklasse dieselauto 8 kg is. De middenklasse dieselauto krijgt in het overzicht een oranje kleur; de verschillende typen auto's zijn in het overzicht voorzien van een kleur tussen groen en rood, net als bij het energielabel.

Gemiddeld ligt de CO2-uitstoot van een Nederlandse treinrit 75% lager dan die van een even lange rit met de auto. De data achter de CO2-vergelijker is afkomstig van Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie voor energie en milieu. Milieu Centraal baseert zich op het gemiddelde Nederlandse wagenpark in 2011 en op de gemiddelde bezettingsgraad van zowel trein als auto. Deze cijfers worden ieder jaar opnieuw bepaald en getoetst door deskundigen en een wetenschappelijke commissie.

Bron: NS

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.