icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Betrouwbare keurmerken

We leven in een tijd waar je doodgegooid wordt met verschillende keurmerken. Maar welke keurmerken nou echt betrouwbaar zijn is niet helemaal duidelijk. Lees daarom welk keurmerk voor wat staat. En welke keurmerken daadwerkelijk wat zeggen.

Gepubliceerd op:  30 september 2014

Artikel keurmerken voedsel

Keurmerken voor duurzaamheid zijn vooral gericht op milieu, eerlijke handel en mens- en dierenwelzijn. Goede keurmerken worden regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke organisaties. Deze organisaties zijn goedgekeurd door de Raad van Accreditatie (RvA). Buitenlandse keurmerken worden door vergelijkbare buitenlandse instanties gecontroleerd. Milieu Centraal heeft een zeer uitgebreid overzicht gemaakt van duurzaamheidskeurmerken die je in Nederland kunt tegenkomen.

Misbruik van keurmerken

Fabrikanten mogen eigen keurmerken op verpakkingen tonen, maar ze mogen geen misbruik maken van bekende keurmerken. In het overzicht van Milieu Centraal lees je of een keurmerk door onafhankelijke instanties gecontroleerd wordt of niet. Zo is het bekende ‘dolphin friendly’ of ‘dolfijnvriendelijk gevangen’ symbool op ingeblikte vis helemaal geen echt keurmerk, maar een particulier label van de visserij waarop geen controle plaatsvindt. De Viswijzer biedt wel goede informatie. Klachten over misleidende symbolen op verpakkingen kun je indienen bij de Reclame Code Commissie.

Onderzoek naar betrouwbare keurmerken

We hebben een onderzoek gedaan naar betrouwbare en goed gecontroleerde keurmerken. Deze keurmerken gaven aan dat ze meer rekening houden met dierenwelzijn, eerlijke handel of het milieu, zoals biologisch, Fairtrade en het Beter Leven Kenmerk. Dankzij zo'n keurmerk kies je makkelijker bewust voor wat jij belangrijk vindt. Wil je weten hoe betrouwbaar een bepaald keurmerk is, bekijk dan het overzicht of de app van MilieuCentraal.

Wil je meer weten over keurmerken? Lees dan het artikel in de Consumentengids van mei 2015 (pdf, alleen voor abonnees Consumentengids) over keurmerken in de supermarkt.

Lees meer over de belangrijkste voedselkeurmerken.

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.