icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Voedselketen in beeld

Als we de reclames moeten geloven komt pastasaus uit Italië, staan koeien altijd in Nederland in de wei en belanden groente en fruit direct van het land op het bord. De werkelijkheid is anders. Met financiering van het ministerie van Economische Zaken ging de Consumentenbond begin 2014 na welke weg ons voedsel  echt aflegt en hoe duidelijk de fabrikanten daarover zijn.

Gepubliceerd op:  1 juli 2014

Artikel voedselketen in beeld

Ons voedsel maakt een echte wereldreis voordat het bij ons op het bord beland. Zo blijkt Edammer kaas van een pizza uit Denemarken te komen en de aardbeien in een pak aardbeienyoghurt uit Marokko. Ook wisselt de herkomst van ingrediënten geregeld. De herkomst van het rundvlees uit een kroket wisselt tussen 19 landen.

Wij selecteerden tien producten van zes aanbieders, waaronder A-merken en de grote huismerken. Voor die tien producten gingen we op zoek naar informatie over met name de herkomst. We bekeken verpakkingen, websites en belden anoniem de klantenservice. Daarna maakten we onszelf bekend en verzochten de producenten de informatie te controleren en aan te vullen. En we vroegen 525 panelleden waar zíj dachten dat de tien producten vandaan komen.
De resultaten van dit onderzoek zijn terug te lezen in de Consumentengids van juli/augustus 2014  en in het onderzoeksrapport.

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.