icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie. Niet voor het opwekken van elektriciteit, maar voor warm kraanwater. Een zonneboiler geeft geen energie terug aan het energienet, zoals bij zonnepanelen het geval is, maar spaart aardgas uit door het verwarmen van water.

Hoe werkt een zonneboiler?

Op het dak van de woning plaats je een zonnecollector, die aangesloten is op een buizenstelsel met daarin een vloeistof. Met de opgevangen zonne-energie verwarmt de zonnecollector de vloeistof. Deze vloeistof transporteert de warmte door het buizenstelsel naar een voorraadvat (boiler) met leidingwater. Zo wordt het water in het voorraadvat verwarmd en bruikbaar als warm water voor kraan en douche. Het voorraadvat kun je aansluiten op een cv-ketel (met het Gaskeur NZ-label), die het water uit het vat zo nodig extra verwarmt tot minstens 60 graden. Je hoeft daarom nooit bang te zijn om onder een koude douche te komen staan. Bovendien krijgt de legionellabacterie hierdoor geen kans.

  Infographic zonneboiler

Soorten zonneboilers

Zonneboilers zijn te onderscheiden in zogeheten terugloop- en drukgevulde systemen en compacte systemen.

 • Bij een drukgevuld systeem staat de transportvloeistof onder druk. De vloeistof kan overal in het buizenstelsel aanwezig zijn, ook in de collector. Daarom moet de transportvloeistof antivries bevatten.
 • Bij een terugloopsysteem loopt de transportvloeistof terug in een opslagvat als de zonneboiler niet in werking is. Als het vriest is de collector leeg, daarom is de transportvloeistof water zonder antivries. Dit is dus een voordeel van terugloopsystemen: je hebt minder onderhoudskosten omdat antivries af en toe vervangen moet worden. Soms moet je echter toch voor een drukgevuld systeem kiezen: als de collector bijvoorbeeld niet vlak boven het voorraadvat zit. De Vaillant uit onze test is een terugloopsysteem, de rest is drukgevuld.
 • Er zijn ook zogenaamde compacte zonneboilers, waarbij de watervoorraad in de collector op het dak zit. Er is dan geen apart voorraadvat, wat ruimte scheelt.

Naast het verwarmen van kraanwater, kun je de warmte uit een zonneboiler theoretisch ook gebruiken om je woning te verwarmen. Dus ter ondersteuning van de cv-installatie voor ruimteverwarming. Vanwege ons klimaat is deze toepassing in Nederland nauwelijks rendabel.

Kooptips

Let op het volgende als je een zonneboiler wilt aanschaffen.

 • Wij raden aan om je zonneboiler te laten installeren door een vakman.
 • Laat je uitgebreid adviseren door de installateur wanneer je een zonneboiler aanschaft. Bijvoorbeeld wat voor soort je het beste kunt kiezen.
 • De grootte van het voorraadvat moet worden afgestemd op het aantal personen in je huishouden en hun douchebehoefte. Heb je een te klein huishouden, dan moet de cv-ketel te vaak bijspringen. Heb je een te groot huishouden dan investeer je onnodig veel geld.
 • De cv-ketel moet voorzien zijn van het keurmerk keurmerk Gaskeur-NZ, en dat hebben de meeste hr-combiketels tegenwoordig. Mocht dit bij jouw ketel niet het geval zijn: er bestaan speciale aansluitsets om het toch mogelijk te maken.
 • Er is een subsidie beschikbaar voor kopers van een zonneboiler.  

Plaatsing van de collector

De zonnecollectoren moeten zodanig worden gericht dat ze zoveel en zo lang mogelijk zonlicht opvangen. Daarbij moet je niet alleen rekening houden met de bewegingen van de zon gedurende een etmaal, maar ook met de stand van de zon door de seizoenen heen: in de winter staat de zon veel lager dan in de zomer. Je haalt het meeste uit een zonnecollector als deze op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten gericht is. Kies de hoek met het horizontale vlak tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat je collector niet in de schaduw komt te liggen.

Benodigde ruimte

De zonnecollector is meestal enkele vierkante meters groot en bedekt dus niet het hele dak, zoals soms wel het geval is bij zonnepanelen die elektriciteit leveren. De benodigde grootte van de collector hangt af van het aantal personen in het huishouden. Bij 4 personen heb je bijvoorbeeld een collector van 3 tot 4 m2. Zonnecollectoren en zonnepanelen sluiten elkaar niet uit: de rest van de dakruimte zou je kunnen gebruiken voor zonnepanelen. Let wel weer op dat ze niet in elkaars schaduw staan.

Op een schuin (pannen)dak kunnen collectoren tegen elkaar aan worden gelegd. Per vierkante meter collector is dus ook ongeveer een vierkante meter dak nodig aan ruimte. Bij plaatsing op een plat dak moet er wat ruimte tussen de collectoren in zitten om te voorkomen dat de schaduw van de voorste collectoren op de achterste valt. Reken dan per vierkante meter collector ongeveer 2,5 vierkante meter dak.

Vergunningen

Het is meestal niet nodig om voor zonnecollectoren een bouwvergunning aan te vragen. Maar de installatie moet dan wel aan een paar voorwaarden voldoen, zoals dat de collectoren niet mogen uitsteken en op een plat dak niet te dicht bij de rand mogen staan. Op een rijksmonument of in een beschermd dorps- of stadsgezicht mogen meestal geen collectoren worden geplaatst, in ieder geval niet als ze zichtbaar zijn. De gemeente kan je vertellen of er voor jou woning bijzondere voorwaarden gelden.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • bla bla car
  Eerste indruk  |  24 mei.

  BlaBlaCar

  Goedkoper dan vliegen, gezelliger dan alleen rijden, maar niets voor mensen die niet flexibel zijn. Carpoolen via een app. Zo werkt het.
 • Bokashi fermenteeremmer eerste indruk
  Eerste indruk  |  20 sep.

  Maak mest van je keukenafval in de Bokashi fermenteeremmer

  In de Bokashi-emmer kun je keukenafval geurloos fermenteren in plaats van laten rotten zoals dat bij composteren het geval is. Komen er inderdaad geen nare geurtjes vrij?
 • Artikel keurmerken voedsel

  Duurzaam eten

  Met duurzaam eten bedoelen we eten waarbij je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden van mensen, het dierenwelzijn en het milieu.
 • Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto
  2 mei.

  Duurzaam op vakantie

  Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting.