! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaamheid

Duurzame opties moeten voor elke consument beschikbaar en betaalbaar zijn, vinden wij. Bekijk hoe we je helpen om een duurzame keuze te maken én wat je zelf kunt doen.

Een duurzame keuze voor iedereen

Iedereen moet altijd een duurzame keuze kunnen maken. Daarom test de Consumentenbond repareerbaarheid, levensduur en energieverbruik van producten. De predicaten Beste uit de Test en Beste Koop kennen we niet toe als er duurzame vergelijkbare alternatieven zijn.

Voordelen

Een duurzame keuze maken hoeft niet moeilijk te zijn. Bovendien hebben duurzamere producten vaak nog meer voordelen, zoals comfort of een besparing op de energierekening. Een duurzame keuze is wat ons betreft de logische keuze.

duurzaamheid-plastic-wegbrengen

Nieuws

 • Wereldconsumentendag vervuiling microplastic
  15 mrt.

  Wereldconsumenten-dag

  Dit jaar staat Wereldconsumentendag in het teken van plastic vervuiling. Samen met consumenten-organisaties wereldwijd roepen we bedrijven, consumenten en overheden op om plastic vervuiling tegen te gaan.

 • Verwarrende-portiegroottes-verpakkingen
  6 jan.

  Veel fabrikanten verkopen lucht

  In veel verpakkingen van voedingsmiddelen en huishoudelijke producten zit meer lucht dan product. Fabrikanten en supermarkten komen hiermee hun duurzame beloftes bij lange na niet na. 

 • Energielabel oud en nieuwe
  15 dec.

  Nieuw energielabel: strenger maar duidelijker

  Vier productgroepen krijgen vanaf maart 2021 een nieuw energielabel. Hiermee kun je apparaten beter vergelijken.

 • Yes we can mediapool
  23 nov.

  Statiegeld op blikjes

  De Consumentenbond sluit zich aan bij de actie 'Yes we can' van de Statiegeldalliantie. Deze actie is erop gericht om vervroegd statiegeld in te voeren op blikjes. 

Maak een duurzame keuze

Ben je op zoek naar een product en wil je weten welke merken een duurzame keuze zijn? Gebruik het filter Duurzame keuze.

Zelf aan de slag

Je kunt zelf een hoop doen om je leven duurzamer te maken.
 • Duurzame vis

  Duurzame vis: zo kies je in de viswinkel

  De problemen in de visserij zijn groot. Denk aan overbevissing en milieuschade. Koop je duurzame vis, dan blijft de schade beperkt. Maar wat is duurzame vis? En hoe maak je een verantwoorde keuze?

 • Artikel_energiebesparenverwarming

  Energieslim wonen

  Hoe kies je bewust en houd je de energierekening zo laag mogelijk? Wij helpen je met alles op het gebied van energie. Met overstappen, een cv-ketel of een nieuwe inductiekookplaat. Maar ook met onderzoek naar de duurzaamste energieleverancier.

 • plastic-afval

  Verpakkingsafval verminderen

  Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten, maar ze belasten ook het milieu. Hier vind je tips om bewust met verpakkingen om te gaan. 

 • vrouw-drinkt-kraanwater

  Microplastics

  Microplastic zit overal. Velen maken zich er weleens zorgen over. Deze kleine plasticdeeltjes kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Hoe voorkom je dat je er onnodig aan wordt blootgesteld?

Product kapot: repareren of vervangen?

Wat doe je als een product kapot gaat? Soms kun je het (laten) repareren. Bekijk wat de meest duurzame optie is.