icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

E-nummer-apps

Voor wie meer wil weten over de E-nummers in onze voeding, zijn er allerlei apps. Wij vergeleken er 5 voor iPhone en iPad en 2 voor Android. De meeste apps vallen ons nogal tegen. Ze geven informatie die ook gratis op internet te vinden is, soms is het zelfs woord voor woord gekopieerd van websites als Wikipedia.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:6 september 2013

etiket-lezen

Apps voor Android

E nummer vrij

Maker: Bunbun apps
Prijs: gratis (pro versie met mogelijkheden om op te slaan en zonder reclame voor €1,79)

+ Met informatie over E-nummers in het algemeen en de verschillende soorten.
+ Lijst van E-nummers die (soms) van dierlijke afkomst zijn.
- Overdrijft de risico’s van sommige E-nummers.
- Onbekend waarop de indeling is gebaseerd.

Deze app is behoorlijk uitgebreid en makkelijk in gebruik. In vergelijking met de meeste andere apps is deze behoorlijk genuanceerd over de risico’s. Zo wordt er soms gezegd dat er voor vermeende bijwerkingen geen wetenschappelijk bewijs is. Sommige stoffen worden rood ingedeeld zonder dat er wordt uitgelegd waarom.

E-nummers

Maker: sjAPP
Prijs: € 0,79

+ Informatie over verschillende categorieën zoals kleurstoffen.
- Weinig informatie over de stoffen zelf.
- Overdrijft de risico’s van sommige E-nummers.
- Onbekend waarop de indeling is gebaseerd.

Deze app heeft weinig meer om het lijf dan een lijst met E-nummers die onderverdeeld is in rood (vermijden), geel (twijfelachtig), groen (onschuldig) en grijs (neutraal of onbekend). Het is onduidelijk hoe die indeling is gemaakt en daardoor niet te controleren.

Apps voor iOS (Apple)

Etikettenwijzer

Maker: Voedingscentrum
Prijs: Gratis

+ Betrouwbare informatie.
+ Informatie over de producten waarin de E-nummers worden gebruikt.
- Weinig aandacht voor controversiële stoffen.

Goede basisinformatie over de stoffen met daarbij in welke producten ze gebruikt worden. Deze app geeft geen oordeel over de E-nummers. Volgens deskundigen zijn immers alle E-nummers goed onderzocht en veilig bevonden. Toch was het handig geweest als de app iets meer uitleg zou geven over stoffen die vaak ter discussie staan en meer zou zeggen dan dat de ophef onterecht is. Alle informatie is ook te vinden via de website van het Voedingscentrum. De app biedt ook informatie over keurmerken.

Wat zit er in uw eten?

Maker: Bouillon
Prijs: €2,99 (ook een gratis versie met 15 E-nummers)

+ Handig opgebouwd.
- Overdrijft de risico’s van E-nummers enorm.
- Beweringen en indeling niet goed onderbouwd.

Deze app is zeer kritisch over E-nummers: meer dan de helft van alle E-nummers zou gevaarlijk zijn. Het wemelt van de waarschuwingen: ‘echt vermijden’ en ‘pas op’. Dit advies zou gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, maar de beweringen en indelingen zijn niet goed onderbouwd en dus niet te controleren. De app is gebaseerd op het veelverkochte maar zeer controversiële E-nummer-boekje Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget.

E-nummers

Maker: Van Stam ICT
Prijs: €1,79 (ook een gratis versie met kleurstoffen)

+ Handig opgebouwd.
- Overdrijft de risico’s van E-nummers.
- Beweringen en indeling niet goed onderbouwd.

De app is handig opgebouwd, maar het is onduidelijk hoe de informatie is geselecteerd en de indeling in rood, oranje en groen is gemaakt. Uitleg over waarom stoffen ongezond zouden zijn, is vaak te kort door de bocht of ontbreekt. Deze app geeft als een van de weinige informatie over stevia, een van de nieuwste E-nummers. Informatie is afkomstig van gratis websites als food-info.net en Wikipedia.

E-nummers (levensmiddelenadditieven)

Maker: Tappy Taps
Prijs: €1,79

+ Handig opgebouwd en beschikbaar in meerdere talen.
+ Labels per E-nummer zodat je makkelijk kunt zien of de stof geschikt is voor bijvoorbeeld vegetariërs.
- Overdrijft de risico’s van E-nummers.
- Onbekend waarop de indeling is gebaseerd.

De app is handig opgebouwd. Opmerkelijk is dat de informatie letterlijk is overgenomen van food-info.net, een betrouwbare bron van informatie over E-nummers van Wageningen Universiteit. Die site maakt geen onderverdeling tussen veilige en gevaarlijke E-nummers; het is onduidelijk hoe deze app de stoffen indeelt in 5 categorieën. In het Engels ook beschikbaar voor Android.

ENummers

Maker: Crew tips
Prijs: Gratis

+ Goede basisinformatie.
- Onduidelijke indeling van de E-nummers.

Een groot deel van de tekst van deze app is overgenomen van food-info.net, een betrouwbare bron van informatie over E-nummers van Wageningen Universiteit. Deze app is minder wantrouwend dan de meeste andere. Alleen E-nummers die inmiddels verboden zijn, zijn rood. Toch is ook bij deze app niet duidelijk hoe de E-nummers precies zijn ingedeeld.

Dubieuze indeling van E-nummers

Behalve informatie over de stoffen geven de meeste apps een indeling van de voedseladditieven in groen (oké), oranje (twijfel) en rood (ongezond). Dat is op zijn zachtst gezegd nogal dubieus. Volgens wetenschappers zijn alle E-nummers namelijk goed onderzocht en veilig in de gebruikte hoeveelheden. Natuurlijk valt er over veel van die stoffen en hoe ze gebruikt worden wel wat meer te zegge. Iets wat de Consumentenbond ook regelmatig doet. Maar de meeste apps overdrijven de risico’s enorm. 

Welke app?

De Etikettenwijzer van het Voedingscentrum (app voor iOs) geeft de meest betrouwbare informatie over E-nummers. Wie toch op zoek is naar een onderscheid in meer en minder controversiële E-nummers kan een van de andere apps proberen, al moet je de informatie die ze geven met een korrel zout nemen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • vleeswaren-e-nummers
  Nieuws  |  22 mrt.

  Verbod op het conserveermiddel calciumsorbaat

  Het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) mag vanaf 12 augustus 2018 niet meer gebruikt worden in de Europese Unie.
 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • e-nummers-worst
  Nieuws  |  25 jul.

  Glutamaten: je kunt er tóch teveel van binnenkrijgen

  Voor de smaakversterker mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ‘MSG’ en E621 is sinds kort een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) is vastgesteld. Dat is opvallend, want tot voorheen was voor deze toevoeging geen ADI vastgesteld.
 • Home header dieten

  Diëten

  Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?