icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Conserveermiddelen

Conserveermiddelen zijn soms noodzakelijk om voedsel houdbaar te maken. Bewust ermee omgaan kan geen kwaad. Er zitten ook minder gezonde kanten aan.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid


Conserveermiddelen zijn niet altijd nodig

In totaal zijn er iets minder dan 50 verschillende E-nummers die werken als conserveermiddel. Dit zijn de nummers E200 tot E290. Vaak kunnen er best wat minder conserveermiddelen in ons eten worden gebruikt. Maar daardoor is het dan wel korter houdbaar, ziet het er minder mooi uit of kost het meer.

Waar zitten conserveermiddelen in?

Conserveermiddelen zitten in veel verschillende voedingsmiddelen. Veel gebruikte conserveermiddelen zijn:

  • benzoëzuur
  • nitriet
  • sulfiet

Benzoëzuur

In salades en frisdrank zit vaak benzoëzuur. In de gebruikte hoeveelheden is dat conserveermiddel veilig. Alleen in grote hoeveelheden en in combinatie met vitamine C is het schadelijk.  Een klein deel van de mensen blijkt overgevoelig voor benzoëzuur. Fabrikanten spelen in op de vraag naar minder conserveermiddelen in het eten. Zo blijkt dat salades ook zonder benzoëzuur kunnen worden gemaakt. In plaats daarvan zitten er dan natuurlijke zuren zoals azijnzuur en melkzuur in. Maar dan is de salade niet meer 8 weken houdbaar, maar nog maar 3 tot 6 weken.

Nitriet

Het conserveermiddel nitriet is niet zo makkelijk te vervangen. Nitriet (E249 of E250) zit vaak in vleeswaren zoals ham, spek en worst. Het voorkomt de groei van gevaarlijke bacteriën zoals Clostridium botulinum en zorgt voor een roze vleeskleur. Maar in het lichaam kan het worden omgezet in kankerverwekkende nitrosamines. Omdat nitriet niet zomaar uit vleeswaren kan worden weggelaten, doet onder andere de Universiteit Maastricht onderzoek naar alternatieven. 

Sulfiet

In wijn zit sulfiet om de groei van gisten en schimmels tegen te gaan. Wijn maken zonder sulfiet gebeurt maar weinig, omdat het lastig en duurder is. Ook voorkomt sulfiet het bruinkleuren van bijvoorbeeld gedroogde abrikozen. Sulfiet is vooral problematisch voor mensen die er overgevoelig voor zijn. Ze kunnen last krijgen van hartkloppingen en huiduitslag. Ook kan het leiden tot maag- en darmklachten. 

Nieuw & interessant

  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  4 aug.

    Glutenvrije producten niet altijd gezonder

    Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
  • stapel
    Nieuws  |  23 jan.

    Honig sausmixen zonder E-nummers even zout

    De E-nummers zijn dan wel uit de Honig-mixen, maar ze zijn nog even zout als voorheen.
  • gummiberen---900-x-600
    14 jun.

    8 handige hulpjes van de voedselfabrikant

    Paprikachips, koffiecreamer en achterham. Ze lijken zo verschillend, maar er zitten deels dezelfde toevoegingen in. Wat zijn dit voor stoffen? En waarom zitten ze in ons eten?
  • Home header dieten

    Diëten

    Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?