icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Europese Voedselautoriteit verhoogt aanvaardbare dosis van Zonnegeel (E110)

Nieuws|De aanvaardbare dagelijkse inname van de kleurstof zonnegeel wordt verhoogd van 1 mg naar 4 mg per kilogram lichaamsgewicht.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:16 juli 2014


Eerder nog werd de veiligheid van AZO-kleurstof zonnegeel in twijfel getrokken. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)  werd daarom in 2009 tijdelijk verlaagd naar 1 mg per kilogram lichaamsgewicht. Nu er nieuwe informatie is, is de limiet verhoogd naar 4 mg per kilogram lichaamsgewicht. De geschatte inname door consumenten ligt overigens ruim onder deze grens.

Zonnegeel is ook bekend als E110 en valt onder de AZO-kleurstoffen. Deze synthetische kleurstoffen  kunnen mogelijk hyperactiviteit veroorzaken bij kinderen, al zijn de bewijzen daarvoor mager, aldus de Europese Voedselwaakhond EFSA. Toch besloot het Europees Parlement uit voorzorg om een waarschuwing te plaatsen op producten waar enkele van deze AZO-kleurstoffen in zitten.

Bron: EFSA

Nieuw & interessant

 • vleeswaren-e-nummers
  Nieuws  |  22 mrt.

  Verbod op het conserveermiddel calciumsorbaat

  Het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) mag vanaf 12 augustus 2018 niet meer gebruikt worden in de Europese Unie.
 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • e-nummers-worst
  Nieuws  |  25 jul.

  Glutamaten: je kunt er tóch teveel van binnenkrijgen

  Voor de smaakversterker mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ‘MSG’ en E621 is sinds kort een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) is vastgesteld. Dat is opvallend, want tot voorheen was voor deze toevoeging geen ADI vastgesteld.
 • Home header dieten

  Diëten

  Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?