icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen

De E-nummers die werken als emulgator, stabilisator of verdikkingsmiddel in voedingsmiddelen.
Antje Houmes
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  11 juni 2014


Bekijk in de tabel de emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen met de bijbehorende E-nummers.

 Nummer   Naam   Omschrijving eigenschap
 E400 Alginezuur  Verdikkingsmiddel, emulgator
 E401 Natriumalginaat  Verdikkingsmiddel, emulgator
 E402 Kaliumalginaat  Verdikkingsmiddel, emulgator
 E403 Ammoniumalginaat  Verdikkingsmiddel, emulgator
 E404 Calciumalginaat  Verdikkingsmiddel, emulgator, voorkomt ijsvorming in diepvriesproducten
 E405 Propyleenglycolalginaat  Verdikkingsmiddel
 E406 Agaragar  Verdikkingsmiddel, stabilisator
 E407 en E407a Carrageen en verwerkt Eucheuma-wier  Verdikkingsmiddel, stabilisator
 E410 Johannesbroodpitmeel  Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
 E412 Guarpitmeel  Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
 E413  Tragant  Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
 E414 Arabische gom  Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
 E415 Xanthaangom  Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
 E416 Karayagom  Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
 E417 Taragom  Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
 E418 Gellangom  Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
 E422 Glycerol  Laag energetische zoetstof en om uitdroging tegen te  gaan
 E425 Konjac  Verdikkingsmiddel, geleermiddel
 E426 Hemicellulose van soja  Verdikkingsmiddel
 E427 Cassiagom  Verdikkingsmiddel en geleermiddel
 E431 Polyoxyethyleen (40)stearaat  Emulgator
 E432 Polyoxyethyleensorbitaanmonolauraat (polysorbaat 20)  Emulgator
 E433 Polyoxyethyleensorbitaanmonoöleaat (polysorbaat 80)  Emulgator
 E434 Polyoxyethyleensorbitaanmonopalmitaat (polysorbaat 40)  Emulgator
 E435 Polyoxyethyleensorbitaanmonostearaat (polysorbaat 60)  Emulgator
 E436 Polyoxyethyleensorbitaantristearaat (polysorbaat 65)  Emulgator, anti-schuimmiddel
 E440 Pectinen  Verdikkingsmiddel, emulgator, stabilisator
 E442 Ammoniumfosfatiden  Emulgator, stabilisator
 E444 Sucroseacetaatisobutyraat  Emulgator, stabilisator en zuurteregelaar in frisdrank, fruitsappen, melkdranken en marmelade
 E445 Glycerolesters van houthars  Stabilisator en emulgator in frisdrank en sportdrank
 E450 Difosfaten  Buffer en emulgator. Voorkomt verkleuring door  metalen
 E451 Trifosfaten  Buffer, stabilisator en emulgator
 E452 Polyfosfaten  Stabilisator, metaalbinder en emulgator
 E459 Bèta-cyclodextrine  Stabilisator en emulgator
 E460 Cellulose  Verdikkingsmiddel, vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator
 E461 Methylcellulose  Zie cellulose
 E462 Ethylcellulose  Zie cellulose
 E463 Hydroxypropylcellulose  Zie cellulose
 E464 Hydroxypropylmethylcellulose  Zie cellulose
 E465 Ethylmethylcellulose  Zie cellulose
 E466 Carboxymethylcellulose, natriumcarboxymethylcellulose, cellulosegom  Zie cellulose
 E468 Vernette natriumcarboxymethylcellulose, vernette cellulosegom  Verdikkingsmiddel en emulgator
 E469 Enzymatisch gehydrolyseerde carboxymethylcellulose, enzymatisch gehydrolyseerde cellulosegom  Verdikkingsmiddel

 E470a 

 E470b

Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren

Magnesiumzouten van vetzuren

 Emulgator en stabilisator

 Emulgator en stabilisator

 E471  Mono- en diglyceriden van vetzuren  Emulgator en stabilisator

 E472a

 E472b

 E472c

 E472d

 E472e

 E472f

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur

 Emulgatoren en stabilisatoren
 E473  Sucrose-esters van vetzuren  Emulgator en stabilisator
 E474  Sucroglyceriden  Emulgator en stabilisator
 E475  Polyglycerolesters van vetzuren  Emulgator en stabilisator
 E476  Polyglycerolpolyricinoleaat  Emulgator en stabilisator
 E477  Esters van propaan-1,2-diol met vetzuren  Emulgator en stabilisator
 E479b  Thermisch geoxideerde sojaolie, na reactie met mono- en diglyceriden van vetzuren  Emulgator en stabilisator
 E481  Natriumstearoyl-2-lactylaat  Emulgator
 E482  Calciumstearoyl-2-lactylaat  Emulgator
 E483  Stearyltartraat  Emulgator en stabilisator
 E491  Sorbitaanmonostearaat  Emulgator en stabilisator
 E492  Sorbitaantristearaat  Emulgator en stabilisator
 E493  Sorbitaanmonolauraat  Emulgator en stabilisator
 E494  Sorbitaanmonoöleaat  Emulgator en stabilisator
 E495  Sorbitaanmonopalmitaat  Emulgator en stabilisator

 

Nieuw & interessant

  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  4 aug.

    Glutenvrije producten niet altijd gezonder

    Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
  • e-nummers-worst
    Nieuws  |  25 jul.

    Glutamaten: je kunt er tóch teveel van binnenkrijgen

    Voor de smaakversterker mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ‘MSG’ en E621 is sinds kort een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) is vastgesteld. Dat is opvallend, want tot voorheen was voor deze toevoeging geen ADI vastgesteld.
  • stapel
    Nieuws  |  23 jan.

    Honig sausmixen zonder E-nummers even zout

    De E-nummers zijn dan wel uit de Honig-mixen, maar ze zijn nog even zout als voorheen.
  • Home header dieten

    Diëten

    Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?