icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Etiketten zonder E-nummers

Nieuws|Claims als ‘zonder conserveermiddelen’ en ‘zonder kunstmatige kleurstoffen’ staan steeds vaker op allerlei voedingsmiddelen. De Consumentenbond onderzocht deze nieuwste etikettentrend die onder fabrikanten clean labelling wordt genoemd.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:2 september 2013


binnenpag_E_nummerFabrikanten weten wel dat veel consumenten niet zo van E-nummers houden. En dus spelen ze in op deze 'E-angst' van consumenten. Een paar veel voorkomende trucs om het etiket aantrekkelijker te maken. De eerste truc is eenvoudig. Fabrikanten mogen namelijk kiezen of ze een additief bij de naam of het E-nummer noemen. En dus schrijft Uncle Ben's niet E160c maar paprika-extract op het etiket van de saus met die kleurstof erin.

Plantenexreacten

De tweede manier om de E van het etiket te laten verdwijnen is door de ingrediënten met een E-nummer te vervangen door andere stoffen. Zo hebben veel snoepfabrikanten de laatste jaren de kunstmatige kleurstoffen in hun snoepjes vervangen door kleurende plantenextracten uit bijvoorbeeld spinazie en zwarte bes. Maar let op: niet altijd betekent de claim 'zonder kunstmatige kleurstoffen' dat ze er eerst wel inzaten of dat je ze in vergelijkbare producten wel aantreft.

Clean labelling

De trend clean labelling gaat trouwens verder dan het simpelweg verwijderen van E-nummers uit allerlei producten. Het gaat er ook om dat de lijst met ingrediënten makkelijk te begrijpen is. Idealiter zitten er alleen maar ingrediënten in die iedereen ook thuis in zijn keukenkastje heeft staan. Stoffen zoals het verdikkingsmiddel xanthaangom halen sommige fabrikanten daarom het liefst snel uit het product.

Bekijk ook onze Kletsplaatjes-campagnesite over verkooppraatjes van voedselfabrikanten. 

Nieuw & interessant