icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Honig sausmixen zonder E-nummers even zout

Nieuws|Met veel bombarie kondigde Honig vorig jaar aan de E- nummers uit zijn zakjes mix te gaan halen. De meeste E-nummers zijn eruit, maar de mixen zijn nog even zout als daarvoor. En dat terwijl te zout eten écht ongezond is.   

Antje Houmes

Antje Houmes Gepubliceerd op:23 januari 2017

stapel

Minder E-nummers en zout

Honig vernieuwde onlangs zijn sausmixen. Consumenten willen graag ‘minder E-nummers en minder zout in de pakjes’, bleek uit onderzoek. Dus pakte de fabrikant eind vorig jaar zijn mixen voor sauzen en maaltijden aan.

E-nummerarm

Wij verzamelden oude en nieuwe verpakkingen van 25 Honig-mixen en vergeleken ze. Wat blijkt? De E-nummers zijn inderdaad uit de mix verdwenen. Ook zit er geen palmvet meer in. Maar het zoutgehalte is níet aangepakt. De mixen bleven allemaal ongeveer even zout.

15 gram per 100 gram 

Volgens de etiketten bleken sommige mixen per 100 gram nóg zouter geworden. Zo zit er in de mix voor spaghetti bolognese nu zo’n 15 gram zout per 100 gram. In de oude mix was dat ruim 11 gram. Ook de mix voor Napolitaanse paprika-tomatensaus, de mix voor roerbakmie en de mix voor kruidige nasi zijn per 100 gram zouter geworden. Wij konden dat haast niet geloven, en lieten het zoutgehalte van deze mixen nameten in het lab. Die bevestigde wat er op het etiket stond.

Zout op je bord

Maar, sputtert de fabrikant als we vragen stellen, ‘deze mixen zijn nu geconcentreerder dan voorheen. Omdat er minder sausmix in een pakje zit, ligt er netto minder zout op je bord.’ Hoewel dat niet klopt (zie tabel), er zit ongeveer evenveel zout in een maaltijd, zit er inderdaad niet méér zout in een portie. Gelukkig niet zeg.

Zoutgehalte in Honig-mixen (meetgegevens)

Honig basis voor:Zout oud (g/100g droge mix)Zout nieuw (g/100g droge mix)Zout oud (portie)Zout nieuw (portie)
Kruidige nasi23,226,22,52,6
Spaghetti bolognese11,514,62,02,2
Roerbakmie16,819,12,02,0
Napolitaanse paprika-tomatensaus7,68,21,31,3

Tweeënhalve gram

Ondertussen zit de consument nog steeds met de superzoute mixen opgescheept. Zo is maar liefst een kwart van de mix voor kruidige nasi zout! Genoeg voor 2,5 gram zout per bord. Een bord spaghetti is goed voor ruim 2 gram zout. En dat terwijl je dagelijks niet meer dan 6 gram zout mag binnenkrijgen. Slechts enkele mixen zijn minder zout geworden: de chili con carne bijvoorbeeld is nu een kwart minder zout.

Gemiste kans

Honig benadrukt dat zoutverlaging al jarenlang bij hun op de agenda staat. De laatste 3 jaar is er ’13,6% zout uit de mixen gehaald’, reageren ze op onze e-mails. Dat kan wel zo zijn, maar bij de laatste receptwissel is er niks gebeurd. Dát vinden wij een gemiste kans. Niet alleen omdat dat een nadrukkelijke wens van de consument is, maar veel meer omdat veel zout eten aantoonbaar ongezond is.

Vind jij ook dat de levensmiddelenindustrie minder zout moet gebruiken? Steun dan onze Actie tegen Verborgen zout!

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • vleeswaren-e-nummers
  Nieuws  |  22 mrt.

  Verbod op het conserveermiddel calciumsorbaat

  Het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) mag vanaf 12 augustus 2018 niet meer gebruikt worden in de Europese Unie.
 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • e-nummers-worst
  Nieuws  |  25 jul.

  Glutamaten: je kunt er tóch teveel van binnenkrijgen

  Voor de smaakversterker mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ‘MSG’ en E621 is sinds kort een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) is vastgesteld. Dat is opvallend, want tot voorheen was voor deze toevoeging geen ADI vastgesteld.
 • Home header dieten

  Diëten

  Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?