icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Nanomateriaal SAS (E551) geeft mogelijk gezondheidsrisico

Nieuws | Het RIVM laat weten dat de stof synthetisch amorf silica (SAS) met E-nummer E551 mogelijk gezondheidseffecten kan veroorzaken.
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  31 juli 2014


Nano technologieIn een studie werd berekend hoe hoog de concentratie van silica in de lever kan worden als iemand levenslang voedingsmiddelen met SAS eet. Het antiklontermiddel SAS, ook wel bekend als siliciumdioxide of E551,  komt voor in coffeecreamers, soep- saus- en kruidenmixen en in sommige voedingssupplementen.

Bij proefdieren ontstonden ontstekingseffecten in de lever, door blootstelling aan silica. Vooralsnog is het lastig om de vertaalslag te maken van dier naar mens. Ook is er in de genoemde studie gebruik gemaakt van een aantal aannames en onzekerheden. Het RIVM gaat in samenwerking met het UMC-Utrecht en RIKILT (Wageningen Universiteit) vervolgonderzoek doen naar SAS in de lever van de mens.

De Consumentenbond heeft eerder al diverse acties  uitgevoerd om de problematiek rondom nanodeeltjes in voeding en verzorgingsproducten aan te kaarten. Op basis hiervan zijn destijds ook kamervragen  gesteld.

Nieuw & interessant