icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nanomateriaal SAS (E551) geeft mogelijk gezondheidsrisico

Nieuws | Het RIVM laat weten dat de stof synthetisch amorf silica (SAS) met E-nummer E551 mogelijk gezondheidseffecten kan veroorzaken.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  31 juli 2014


In een studie werd berekend hoe hoog de concentratie van silica in de lever kan worden als iemand levenslang voedingsmiddelen met SAS eet. Het antiklontermiddel SAS, ook wel bekend als siliciumdioxide of E551,  komt voor in coffeecreamers, soep- saus- en kruidenmixen en in sommige voedingssupplementen.

Bij proefdieren ontstonden ontstekingseffecten in de lever, door blootstelling aan silica. Vooralsnog is het lastig om de vertaalslag te maken van dier naar mens. Ook is er in de genoemde studie gebruik gemaakt van een aantal aannames en onzekerheden. Het RIVM gaat in samenwerking met het UMC-Utrecht en RIKILT (Wageningen Universiteit) vervolgonderzoek doen naar SAS in de lever van de mens.

De Consumentenbond heeft eerder al diverse acties uitgevoerd om de problematiek rondom nanodeeltjes in voeding en verzorgingsproducten aan te kaarten. Op basis hiervan zijn destijds ook kamervragen  gesteld.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • e-nummers-worst
  Nieuws  |  25 jul.

  Glutamaten: je kunt er tóch teveel van binnenkrijgen

  Voor de smaakversterker mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ‘MSG’ en E621 is sinds kort een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) is vastgesteld. Dat is opvallend, want tot voorheen was voor deze toevoeging geen ADI vastgesteld.
 • stapel
  Nieuws  |  23 jan.

  Honig sausmixen zonder E-nummers even zout

  De E-nummers zijn dan wel uit de Honig-mixen, maar ze zijn nog even zout als voorheen.
 • Home header dieten

  Diëten

  Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?