icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verbod op het conserveermiddel calciumsorbaat

Nieuws|Het conserveermiddel calciumsorbaat, ook wel bekend als E203, mag vanaf 12 augustus 2018 niet meer gebruikt worden in de Europese Unie.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:22 maart 2018

vleeswaren-e-nummers

Waarom een verbod?

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) kan na een herevaluatie niet met zekerheid uitsluiten dat deze stof schade aan DNA kan toebrengen. Hierover is namelijk te weinig informatie beschikbaar. Dit betekent dat er geen norm voor de aanvaardbare dagelijkse inname kan worden vastgesteld. De Europese Commissie heeft daarom besloten E203 van de lijst met toegestane additieven te halen.

Wat is calciumsorbaat?

Calciumsorbaat is een combinatie van sorbinezuur (E200) met calcium. Sorbinezuur komt van nature ook voor in lijsterbessen. Het e-nummer wordt kunstmatig gemaakt en werkt vooral tegen bederf door schimmels en gisten. De EFSA nam ook sorbinezuur (E200) en kaliumsorbaat (E202) opnieuw onder de loep, deze E-nummers blijven toegestaan.

Waar zit calciumsorbaat in?

Calciumsorbaat wordt voornamelijk gebruikt in vleeswaren, maar het kan bijvoorbeeld ook aan gedroogde vruchten of sauzen zijn toegevoegd.

(Bronnen: Evmi/Koninklijke Nederlandse slagers)

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • e-nummers-worst
  Nieuws  |  25 jul.

  Glutamaten: je kunt er tóch teveel van binnenkrijgen

  Voor de smaakversterker mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ‘MSG’ en E621 is sinds kort een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) is vastgesteld. Dat is opvallend, want tot voorheen was voor deze toevoeging geen ADI vastgesteld.
 • stapel
  Nieuws  |  23 jan.

  Honig sausmixen zonder E-nummers even zout

  De E-nummers zijn dan wel uit de Honig-mixen, maar ze zijn nog even zout als voorheen.
 • Home header dieten

  Diëten

  Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?