icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

8 handige hulpjes van de voedselfabrikant

Paprikachips, koffiecreamer en achterham. Ze lijken zo verschillend, maar deze levensmiddelen hebben allerlei toevoegingen gemeen. Wat zijn dit voor stoffen? En waarom zitten ze in ons eten?

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:14 juni 2016

gummiberen---900-x-600

Veel toevoegingen hebben een slechte reputatie, vooral die met een ingewikkelde naam of E-nummer. Toch hebben veel stoffen een praktische functie. Zonder verdikkingsmiddel, zoals maizena, kun je bijvoorbeeld geen vla maken. Maar het kan vaak wel wat minder. Alleen worden voedingsmiddelen dan wel duurder, zien er minder smakelijk uit of kunnen niet (lang) bewaard worden. Producten bij natuurvoedingswinkels bevatten meestal minder toevoegingen dan die in de gewone supermarkten. 

 1. Gelatine: Dit bindmiddel wordt meestal gemaakt van varkenshuid. De bekendste toepassing is voor het maken van gelei en pudding: door gelatineblaadjes of -poeder toe te voegen, ontstaat de gelachtige structuur. Bij de productie van bier en wijn wordt gelatine gebruikt om de dranken te 'klaren' (helder maken). De reden waarom strikte vegetariërs geen pepermuntje en dropje nemen is gelatine, dat vaak gebruikt wordt als bindmiddel in snoepgoed.
 2. Gemodificeerd zetmeel: Deze toevoeging wordt gemaakt van zetmeel uit mais, tarwe of aardappel en is zo bewerkt (gemodificeerd) dat het beter toegepast kan worden, onder andere als verdikkingsmiddel. Niet te verwarren met genetisch gemodificeerde producten. Het zit in sauzen, soepen, dressings en veel andere producten.
 3. Gistextract: Gisten zijn onmisbaar voor het maken van bier en brood. Gistextract zit in soepmix en achterham voor de hartige smaak. In gistextract zit glutamaat en dat werkt als smaakversterker. Anders dan andere smaakversterkers heeft gistextract geen E-nummer en profiteert het van een natuurlijk imago. Geen wonder dat fabrikanten er dol op zijn.
 4. Maltodextrine: Deze toevoeging wordt gewonnen uit zetmeel en heeft een zoete smaak. Maltodextrine wordt ook gebruikt om aroma's aan producten toe te kunnen voegen, maar hoeft dan niet op het etiket te staan. Het poeder zit in uiteenlopende producten, zoals sojadrink en koffiecreamer. Maltodextrine opgelost in water wordt glucosestroop, ook een veelvoorkomende toevoeging aan snoep.
 5. Rookaroma: Wordt gemaakt door hout te roken en de rook op te vangen. Daarna worden schadelijke stoffen die in rook zitten uit het aroma gefilterd. Met rookaroma kun je zalm, worst en paprikachips een rooksmaak geven, zonder dat ze met rook in aanraking hoeven te komen.
 6. Lecithine: Met een 'emulgator' als lecithine is het mogelijk water en olie te mengen. Eidooier bevat van nature veel lecithine. In halvarine zitten water en olie en hier is lecithine of een andere emulgator dus onmisbaar om het te kunnen mengen. Vaak komt het bruine lecithinepoeder niet uit eieren, maar uit (goedkopere) soja of zonnebloempitten. Het zit ook in chocola.
 7. Palmolie: Plantaardige olie uit Maleisische en Indonesische oliepalmen komt in heel veel producten voor. De olie is neutraal van smaak en wordt vooral gebruikt omdat hij structuur geeft aan bijvoorbeeld koekjes en gebak. Mochten fabrikanten tot eind 2014 gewoon plantaardige olie op het etiket noteren, nu moet ook de bron worden vermeld. Niet-duurzame palmolie is omstreden vanwege de aantasting van orang-oetang-leefgebieden.
 8. Johannesbroodpitmeel: Dit verdikkingsmiddel, dat bijvoorbeeld in toetjes zit, komt van de zaden van de Johannesbroodboom. Die boom levert ook 'carobe', een alternatief voor chocola. Het ingrediënt wordt ook gebruikt om babymelk te verdikken.

En dan zijn er nog kleurstoffen, zoetstoffen, conserveermiddelen en andere E-nummers die in voedingsmiddelen worden gebruikt. Lees meer over E-nummers.

Nieuw & interessant

 • vleeswaren-e-nummers
  Nieuws  |  22 mrt.

  Verbod op het conserveermiddel calciumsorbaat

  Het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) mag vanaf 12 augustus 2018 niet meer gebruikt worden in de Europese Unie.
 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  4 aug.

  Glutenvrije producten niet altijd gezonder

  Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • e-nummers-worst
  Nieuws  |  25 jul.

  Glutamaten: je kunt er tóch teveel van binnenkrijgen

  Voor de smaakversterker mononatriumglutamaat, ook wel bekend als ‘MSG’ en E621 is sinds kort een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) is vastgesteld. Dat is opvallend, want tot voorheen was voor deze toevoeging geen ADI vastgesteld.
 • Home header dieten

  Diëten

  Lang niet alle diëten zijn gezond. Waar let je op bij het kiezen van een dieet?