icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kies het juiste scherm

E-books lezen gaat het fijnst op een echte e-reader. Doordat een e-reader een e-ink-scherm heeft, leest dat een stuk rustiger voor je ogen. Lees hieronder meer over e-readerschermen.

Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op:17 augustus 2018

Artikel_kieshetjuistescherm

E-ink-scherm

Een e-reader met e-ink-scherm biedt optimaal leescomfort. E-ink is een schermtechnologie die beelden produceert die sterk lijken op echt papier. Hierdoor is lezen niet vermoeiend voor je ogen. Ook zijn e-ink-schermen goed leesbaar in direct zonlicht. En ze verbruiken veel minder stroom, waardoor je dagenlang kunt lezen zonder de e-reader op te laden.

Schermverlichting

Bijna alle e-readers uit onze test hebben schermverlichting. Daarmee kun je in het donker lezen zonder extra lamp en heeft het scherm bij daglicht een hoger contrast. Voor het leesplezier is het belangrijk dat de schermverlichting egaal is, ook aan de randen. Let erop dat de schermverlichting ook zacht kan voor lezen in het donker. Enkele nieuwere e-readers hebben automatische schermverlichting, die zich aanpast op de sterkte van het omgevingslicht.

Lcd-scherm

Lezen op een e-ink-scherm met schermverlichting is rustiger voor de ogen dan lezen op een lcd-scherm. E-readers met een lcd-scherm zijn meestal de goedkopere e-readers. Het zijn precies de nadelen van tablets en e-readers gecombineerd in 1 product. De accu is snel leeg, het scherm is onleesbaar in de zon en ze zijn ongeschikt voor andere taken dan boeken lezen.

Bekijk alle geteste e-readers met een e-ink-scherm.

Aanraakscherm/touchscreen

Een aanraakscherm of touchscreen is inmiddels de standaard voor e-readers. Er zijn nog maar weinig modellen die het niet hebben. Kies daarom voor een e-reader met een aanraakscherm. Het maakt het lezen net wat prettiger.

Een aantal e-readers heeft zowel een aanraakscherm als fysieke knoppen. Bij deze modellen kies je zelf hoe je wilt bladeren.