icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Slimme thermostaten en energieverbruiksmanagers

Om je energiegebruik te 'bewaken', hoef je niet meer de meterkast in om de standen af te lezen. Er zijn nu handige apparaatjes, energieverbruiksmanagers genaamd. Je verwarming maak je volgens de fabrikanten slimmer met 'slimme thermostaten'. Deze worden soms ook gecombineerd in 1 apparaat. 
Erik Honig

Expert Energie

Artikel_slimmemeterArtikel_slimmemeter

Energieverbruiksmanagers

Een energieverbruiksmanager is een apparaat dat inzicht geeft in je energieverbruik. Dat maakt energie besparen gemakkelijker. Een energieverbruiksmanager geeft veel meer informatie dan de energiemeter in de meterkast. Zo kun je:

 • van dag tot dag je energiegebruik volgen;
 • snel zien wanneer je veel en weinig energie verbruikt.

Het energieverbruik volg je via een computer, tablet, smartphone of een apart display. De meeste energieverbruiksmanagers tonen het verbruik in overzichtelijke grafieken en tabellen. Het kan ook simpeler via een 'stoplicht' dat bijvoorbeeld aangeeft dat je aan het verspillen bent.

De uitgebreide energieverbruiksmanagers met vele analyse- en vergelijkingsmogelijkheden bieden meer informatie. Je kunt bijvoorbeeld:

 • je energieverbruik vergelijken met eerdere periodes of andere huishoudens. 
 • eigen streefdoelen instellen;
 • persoonlijke tips krijgen om energie te besparen;
 • het verbruik van afzonderlijke apparaten laten meten.

Met deze gedetailleerde informatie zie je direct het effect van besparingsmaatregelen. Of aan de hand van het nachtverbruik dat een apparaat veel energie gebruikt.

De website Energieverbruiksmanagers.nl toont een zeer compleet en uitgebreid overzicht van energieverbruiksmanagers. Per apparaat vind je veel informatie en er staan gebruikersreviews.

Wij tekenden een Eerste indruk op van de Smappee: een energieverbruiksmanager die individuele apparaten in huis kan herkennen. Met de Essent E-inzicht kun je je energieverbruik volgen en je apparaten op afstand in- of uitschakelen.

Slimme thermostaten 

Bij slimme thermostaten wordt er geclaimd dat ze het leven gemakkelijker voor je maken, en dat je er energie mee bespaart. Ze leren bijvoorbeeld je weekritme en regelen daarmee de verwarming aan de hand van wanneer je thuis bent en wanneer niet. Een slimme meter is weer wat anders. 

Van energiebesparing is zeker sprake als je tot dusver altijd permanent de verwarming hoog had staan. Maar dat is hoe dan ook af te raden. Het 'zelflerende' aspect kan in plaats van energiebesparing juist extra energie kosten. Bijvoorbeeld wanneer je later thuis komt dan het tijdstip dat de thermostaat geleerd heeft. Dan is de verwarming een tijd voor niets aan. Ook kan een slimme thermostaat een aanwezigheidssensor hebben: die ziet of er mensen in huis aanwezig zijn. Omdat vaak een wachttijd wordt gehanteerd kan ook hierdoor de verwaming langer aan blijven dan wanneer je 'm gewoon handmatig omlaag zet bij het verlaten van het huis.

We maakten Eerste indrukken van de Netatmo en de Thermosmart. Daaruit bleken de volgende twee functies nuttig:

 • het instellen van een tijdschema (klokthermostaat);
 • het kunnen bedienen van de thermostaat op afstand via je smartphone. 

Die klokthermostaten bestaan natuurlijk al een tijdje, dus eigenlijk is alleen het kunnen bedienen op afstand echt nieuw én nuttig aan slimme thermostaten.

Verdere Eerste indrukken:

 • We maakten ook een  eerste indruk van de Nest, een 'slimme, lerende' thermostaat, die het verwarmen van je woning aanpast aan je leefpatroon. De ervaringen die wij opdeden leerden ons dat het zelflerende alleen zinvol is als je een vast weekpatroon hebt. In de praktijk heb je meer aan de klokfunctie plus het kunnen bedienen op afstand.
 • Bekijk ook de eerste indruk van de Honeywell Evohome, waarmee de temperatuur in meerdere ruimten in het huis geregeld kan worden.
 • Toon van Eneco is een kamerthermostaat en energiemeter ineen. Toon is beschikbaar voor klanten van Eneco, maar is ook los verkrijgbaar.

Lees ook onze bevindingen met slimme thermostaten in het artikel uit de Consumentengids van oktober 2016.