icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Slimme thermostaten en energieverbruiksmanagers

Om je energiegebruik te 'bewaken', hoef je niet meer de meterkast in om de standen af te lezen. Er zijn nu handige apparaatjes zoals 'energieverbruiks-managers' en 'slimme thermostaten'. Deze worden soms ook gecombineerd in 1 apparaat. Het doel is om energie te besparen.
Erik Honig

Expert Energie

Artikel_slimmemeter

Energieverbruiksmanagers

Een energieverbruiksmanager is een apparaat dat inzicht geeft in je energieverbruik. Dat maakt energie besparen gemakkelijker. Een energieverbruiksmanager geeft veel meer informatie dan de energiemeter in de meterkast. Zo kun je:

  • van dag tot dag je energiegebruik volgen;
  • snel zien wanneer je veel en weinig energie verbruikt.

Het energieverbruik volg je via een computer, tablet, smartphone of een apart display. De meeste energieverbruiksmanagers tonen het verbruik in overzichtelijke grafieken en tabellen. Het kan ook simpeler via een stoplicht.

De uitgebreide energieverbruiksmanagers met vele analyse- en vergelijkingsmogelijkheden bieden meer informatie. Je kunt bijvoorbeeld:

  • je energieverbruik vergelijken met eerdere periodes of andere huishoudens. 
  • eigen streefdoelen instellen;
  • persoonlijke tips krijgen om energie te besparen;
  • het verbruik van afzonderlijke apparaten laten meten.

Met deze gedetailleerde informatie zie je direct het effect van besparingsmaatregelen. Of aan de hand van het nachtverbruik dat een apparaat veel energie gebruikt.

De website Energieverbruiksmanagers.nl toont een zeer compleet en uitgebreid overzicht van energieverbruiksmanagers. Per apparaat vind je veel informatie en er staan gebruikersreviews.

Slimme thermostaten 

Bij slimme thermostaten wordt er geclaimd dat je er energie mee bespaart. Deze thermostaat leert bijvoorbeeld je weekritme en weet daardoor wanneer je thuis bent en wanneer niet. Daar past hij de verwarming op aan. Een slimme meter is weer wat anders. 

Van energiebesparing is zeker sprake als je tot dusver altijd permanent de verwarming hoog had staan. Maar dat is hoe dan ook af te raden. Het 'zelflerende' aspect kan in plaats van energiebesparing juist extra energie kosten. Bijvoorbeeld wanneer je later thuis komt dan het tijdstip dat de thermostaat geleerd heeft. Dan is de verwarming een tijd voor niets aan. Wel zitten er andere nuttige functies op, zoals:

  • het instellen van een tijdschema (klokthermostaat);
  • een aanwezigheidssensor die ziet of er mensen in huis aanwezig zijn;
  • het kunnen bedienen van de thermostaat op afstand via je smartphone. 

Nieuwe test in het najaar van 2016

In het najaar van 2016 publiceren wij nieuwe testinformatie over slimme thermostaten en energieverbruiksmanagers. De komende maanden zullen enkele Eerste indrukken verschijnen van enkele apparaten.

De eerste indrukken die we nu hebben zijn:

Nieuwste artikelen