! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. De vergelijker kan zelfs leeg zijn. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief. Schrijf je in

Koopadvies

Energieleverancier kiezen

Zoek je een nieuwe aanbieder of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Hoe moet je overstappen? Kies je voor groene stroom? En wil je enkel- of dubbeltarief? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Een energieleverancier kiezen

Voor het eerst een energieleverancier kiezen is niet moeilijk. Deze tips helpen je op weg.

 • Vergelijk de tarieven van diverse energieleveranciers.
 • Bereken de totaalprijs met jouw verbruik. Naast leveringstarieven zijn er ook kosten voor transport, btw, vastrecht en energiebelasting.
 • Bekijk welke leverancier het duurzaamste is en de groenste stroom levert.
 • Lees de voorwaarden: hoe lang is een actietarief geldig? Welke prijzen gelden daarna? Zijn er kosten verbonden aan bepaalde betaalwijzen of betalingsherinneringen? Past de contractvorm bij je?

Dit kun je allemaal doen via de Energievergelijker. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? Ga dan naar het Energiecollectief en profiteer van onze onderhandelingen met energieleveranciers over scherpe tarieven. 

Heb je een leverancier uitgekozen? Geef de meterstanden dan door aan je leverancier. Bewaar zelf een kopie. De leverancier stelt een termijnbedrag vast. Controleer de meterstanden op het contract goed.

energieleverancier-kiezen-1200x800px

2
Overstappen naar een andere energieleverancier

3
Hoe stap je over naar een andere leverancier?

4
Waar krijg je de duurzaamste energie?

Vind je duurzaamheid en het klimaatprobleem belangrijk? Kies dan voor een energieleverancier die duurzame stroom produceert, inkoopt, verkoopt en/of in duurzame energie investeert en geen kolencentrales bouwt. Groene stroom hoeft zeker niet duurder te zijn dan vervuilende energie.

Wij onderzochten samen met andere organisaties hoe duurzaam alle energieleveranciers zijn. De duurzaamste stroomcontracten krijgen ons predicaat 'Groenste stroomproduct'.

In de Energievergelijker kun je gemakkelijk kiezen voor het groenste product dat in jouw situatie het goedkoopst uitpakt. De vergelijker houdt rekening met je energiegebruik en of je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt.

Er zijn nog veel misverstanden over groene stroom. We zetten een aantal misverstanden op een rij.

Lees meer over soorten energie, zoals windenergie. Of ga zelf stroom produceren met je eigen zonnepanelen.

5
Kiezen voor vaste, variabele of dynamische tarieven

De ene contractvorm is niet per definitie beter dan de andere. Alle contracten zijn te vinden in onze Energievergelijker.

Energiecontract voor onbepaalde tijd

 • Voordeel: je hebt alle vrijheid om over te stappen.
 • Nadeel: er zijn geen interessante welkomstkortingen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven

 • Voordeel: tijdens de looptijd heb je zekerheid over de prijs en krijg je vaak een hoge welkomstkorting.
 • Nadeel: of het ook goedkoper is dan een contract voor onbepaalde tijd hangt af van actuele energieprijzen. 

Met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting kun je vaak het meest besparen. Je moet dan wel bereid zijn het jaar erop weer over te stappen of een nieuw contract af te sluiten. 

Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele tarieven

 • Niet aan te raden: de leverancier kan prijzen tussentijds verhogen zonder dat je boeteloos tussentijds kan opzeggen. 

Energiecontract met dynamische tarieven

Bekijk welk contract bij jou past en welke energieleverancier voor jou het goedkoopst is: vergelijk energieprijzen en stap meteen over met de Energievergelijker.

6
Kies je voor 1 jaar of een langer contract?

Behalve voor een jaarcontract kun je kiezen voor een contract met vaste tarieven en een looptijd van bijvoorbeeld 3 of 5 jaar. 

Als je verwacht dat de prijzen de komende jaren gaan stijgen kun je voor een wat langer contract kiezen. Maar als de prijzen dalen, ben je achteraf duurder uit.

Natuurlijk heb je met een langer contract ook langer geen omkijken naar je energieleverancier. Daartegenover staat dat je minder vaak een welkomstkorting ontvangt. 

Check elk jaar welke energieleverancier het goedkoopst is voor jou en het beste bij je past. Als je dan een jaarcontract hebt kun je ook direct overstappen.

kies-voor-een-jaar-1200x800px

7
Kies je voor enkel- of dubbeltarief?

Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig. Of 4, als je ook stroom van eigen zonnepanelen wilt terugleveren. Een slimme meter heeft altijd 4 telwerken.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- en dubbeltarief te nemen, is afhankelijk van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt.

Koopadvies_channel5

8
Zelf energie opwekken en duurzaam verwarmen

Zonnepanelen, op eigen dak of elders

Je kunt ook je eigen energie opwekken. Dat is duurzaam en je bent minder afhankelijk van wisselende energieprijzen. Steeds vaker plaatsen mensen zonnepanelen op het dak om eigen stroom op te wekken.

Als jouw dak daar niet geschikt voor is, kun je ook zonnepanelen kopen die elders geïnstalleerd worden, investeren in zonnepanelen zonder ze te kopen, of stroom kopen van andermans zonnepanelen.

Warm kraanwater of verwarming via de zon

Met zonne-energie kun je ook water verwarmen. Meestal gaat het om warm kraanwater, maar de zon kan ook bijdragen aan je centrale verwarming. Dit doe je met een zonneboiler. Op de aanschaf van een zonneboiler krijg je subsidie.

Warmte van buiten gebruiken met een warmtepomp

Tenslotte kun je met een warmtepomp op een duurzame manier je huis verwarmen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van warmte uit de buitenlucht of grondwater. Je verwarmt dan 'all-electric' en kunt in principe je gasaansluiting opzeggen. Minder drastisch is de optie om een minder dure, kleine 'hybride' warmtepomp te combineren met een zuinige HR cv-ketel om minder aardgas te verbruiken. Op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp krijg je subsidie.

Energie besparen

Energie besparen is natuurlijk sowieso altijd een goed idee!

energie-zelf-opwekken-1200x800px

9
Veelgestelde vragen over energie

 • Kan ik geld besparen als ik overstap?

  Energieleveranciers kunnen je uitsluitend voordeel bieden op de leveringskosten of via een welkomstkorting. Deze kosten vormen slechts een onderdeel van je totale energierekening. Hoeveel je kunt besparen kun je berekenen via onze Energievergelijker.

  Kost het geld om over te stappen naar een andere energieleverancier?

  Nee, de kosten die worden gemaakt bij het switchen worden niet bij je in rekening gebracht. Wanneer je het contract voortijdig beëindigt kan de oude leverancier een opzegvergoeding (boete) in rekening brengen.

  Kan mijn energieleverancier mijn elektriciteit afsluiten als ik de rekening niet op tijd betaal?

  Je moet op tijd je rekening voor gas en elektriciteit betalen. Doe je dat niet, dan ontvang je eerst een aanmaning. Wanneer je ook de aanmaning niet betaalt, kan de leverancier je gas en/of elektriciteit afsluiten. Als je niet in staat bent om je rekening op tijd te betalen, probeer dan met je leverancier een betalingsregeling te treffen.

 • Moet ik elektriciteit en gas van dezelfde energieleverancier nemen?

  Nee, je kunt ervoor kiezen om elektriciteit en gas van verschillende energieleveranciers af te nemen. Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier is vaak wel voordeliger.

  Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

  De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, want deze is gebonden aan je woonplaats.

  Een energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. De energieleverancier dient over een vergunning te beschikken. Kijk op de website van de Autoriteit Consument en Markt voor een overzicht van energieleveranciers met een vergunning.

  Lees meer veelgestelde vragen

Bespaar op energiekosten

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of hoe zij besparen op hun energie? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum