icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Energieleverancier kiezen

Zoek je een nieuwe aanbieder of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Hoe moet je overstappen? Kies je voor groene stroom? En wil je enkel- of dubbeltarief? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.

1

Hoe kies je de beste energieleverancier?

Met deze tips helpen je op weg om de beste energieleverancier te kiezen:

  • Vergelijk de tarieven van energieleveranciers.
  • Bereken de totaalprijs van jouw verbruik. Naast leveringstarieven zijn er ook kosten voor transport, btw, vastrecht en energiebelasting.
  • Bekijk welke leverancier het duurzaamste is en de groenste stroom levert.
  • Lees de voorwaarden. Hoe lang is een actietarief geldig? Welke prijzen betaal je daarna? Zijn er kosten verbonden aan bepaalde betaalwijzen of betalingsherinneringen? Past de contractvorm bij je?

Dit kun je allemaal doen via de Energievergelijker. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? Ga dan naar het Energiecollectief en profiteer van onze onderhandelingen met energieleveranciers over scherpe tarieven. 

Heb je een leverancier uitgekozen? Geef de meterstanden dan door aan je leverancier. Bewaar zelf een kopie. De leverancier stelt een termijnbedrag vast. Controleer de meterstanden op het contract goed.

Artikel_eindafrekening

2

Overstappen naar een andere energieleverancier

Veranderen van energieleverancier kan op 3 manieren:

  1. Via een energieveiling of collectief, zoals het Energiecollectief.
  2. Via een vergelijker, zoals de Energievergelijker.
  3. Zelf je overstap regelen.

Bij een verhuizing kan de energieleverancier gewoon meeverhuizen. Je bent verplicht de verhuizing te melden. Er wordt dan een eindafrekening gemaakt voor het oude huis. 

Let op

  • Je krijgt geen welkomstkorting (loyaliteitsbonus, loyaliteitskorting) als je het contract te vroeg opzegt.
  • Je betaalt een boete als je een contract voor bepaalde tijd te vroeg opzegt. 
  • Controleer na het overstappen goed de eindafrekening die je van je oude leverancier krijgt.

3

Vaste, variabele of dynamische tarieven?

Vaste tarieven

Voordeel: zekerheid over de prijs en vaak een hoge welkomstkorting. 

Nadeel: de prijs staat vast en tarieven kunnen duurder zijn dan actuele energieprijzen.

Variabele tarieven

Voordeel: de leverancier kan prijzen tussentijds verlagen.

Nadeel: de leverancier kan prijzen tussentijds verhogen.

Dynamische tarieven

De prijs die je betaalt met dynamische of flexibele tarieven is afhankelijk van de actuele energieprijs op de beurs. Dit is een voordeel als de prijzen laag zijn, en een nadeel als de prijzen hoog zijn.

4

Contract voor 1 jaar of langer?

Een 1-jarig contract is nu erg duur vergeleken met een paar jaar geleden. Met dit contract kies je voor zekerheid op de korte termijn. Je weet waar je aan toe bent en volgend jaar kun je een nieuw contract afsluiten.
 
Een meerjarig contract is nog niet veel verkrijgbaar. De tarieven kunnen lager zijn dan een contract voor 1 jaar. Maar of dat over een jaar nog zo is, weten we niet. Je kiest voor zekerheid op de langere termijn. Voorlopig hoef je niet om te kijken naar je energiecontract.
 
Je betaalt variabele tarieven wanneer een contract voor bepaalde tijd (1-jarig of meerjarig) afloopt. Of wanneer je kiest voor een modelcontract. Het contract is maandelijks opzegbaar. Je kiest hiermee voor flexibiliteit op de korte termijn.

Op dit moment passen energieleveranciers de prijzen van variabele tarieven regelmatig aan. Je leverancier moet je hier 30 dagen van tevoren over informeren.

kies-voor-een-jaar-1200x800px

5

Kies je voor enkel- of dubbeltarief?

Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een slimme meter nodig.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- en dubbeltarief te nemen, hangt af van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt.

Koopadvies_channel5

6

Waar krijg je de duurzaamste energie?

Vind je duurzaamheid en het klimaatprobleem belangrijk? Kies in de Energievergelijker dan voor het groenste product dat in jouw situatie het goedkoopst uitpakt. 

Lees meer over:

7

Veelgestelde vragen over energie

Kan ik geld besparen als ik overstap?

Energieleveranciers kunnen je alleen voordeel bieden op de leveringskosten of via een welkomstkorting (loyaliteitsbonus). Deze kosten zijn slechts een onderdeel van je energierekening. Hoeveel je kunt besparen, kun je berekenen via onze Energievergelijker.

Kost overstappen geld?

Nee, je betaalt niet voor de kosten die worden gemaakt bij een overstap. Wanneer je het contract te vroeg beëindigt kan de oude leverancier wel een opzegvergoeding (boete) in rekening brengen. 

Wat gebeurt er als ik niet (op tijd) betaal?

Je moet op tijd je rekening voor gas en elektriciteit betalen. Doe je dat niet, dan ontvang je eerst een aanmaning. Als je dan nog niet betaalt, kan de leverancier je gas en/of elektriciteit afsluiten. Als je niet kunt betalen, probeer dan een betalingsregeling te regelen.

Moet ik stroom en gas van één energieleverancier afnemen?

Nee, je kunt  elektriciteit en gas afnemen van verschillende energieleveranciers. Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier is vaak wel voordeliger.

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, want deze is gebonden aan je woonplaats.

Een energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. De energieleverancier dient over een vergunning te beschikken. Kijk op de website van de Autoriteit Consument en Markt voor een overzicht van energieleveranciers met een vergunning.

Lees meer veelgestelde vragen

Bespaar op energiekosten