icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Gezond blijven? Gezond eten!|

Bestel het boek dat je hierbij helpt.

Voeding en je gezondheid 45x45
Koopadvies

Energieleverancier kiezen: waar let je op?

Zoek je een nieuwe aanbieder of ga je voor het eerst een energieleverancier kiezen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hoe moet je overstappen? Kies je voor groene stroom en wil je enkel- of dubbeltarief? Wij hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.


1
Voor het eerst een energieleverancier kiezen

Voor het eerst een energieleverancier kiezen is niet moeilijk. Toch zijn er een aantal tips die je op weg helpen.

 • Vergelijk de tarieven van diverse energieleveranciers..
 • Bereken de totaalprijs met jouw verbruik. Naast leveringstarieven zijn er ook kosten voor transport, btw, vastrecht en energiebelasting.
 • Lees de voorwaarden. Hoe lang is een eventueel actietarief geldig? Welke prijzen gelden daarna? Zijn er kosten verbonden aan bepaalde betaalwijzen of betalingsherinneringen? Past de contractvorm bij je?
 • Je kunt dit alles doen via de Energievergelijker van de Consumentenbond, of alles zelf uitzoeken. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Ga dan naar het Energiecollectief van de Consumentenbond.
 • Heb je een leverancier uitgekozen? Geef de meterstanden door aan de leverancier. Bewaar zelf een kopie.
 • De leverancier stelt een termijnbedrag vast. Controleer de meterstanden op het contract goed.
Koopadvies_channel1

2
Overstappen naar een andere energieleverancier

 • Consumenten stappen vaak over vanwege betere voorwaarden, lagere tarieven en/of een betere klantenservice. De meesten van onze ondervraagden stappen over naar een andere energieleverancier vanwege lagere tarieven. Toch viel de besparing in 5% van de gevallen tegen of waren ze zelfs duurder uit.

  Bij een verhuizing kan de energieleverancier gewoon meeverhuizen. Je bent verplicht de verhuizing te melden. Er wordt dan een eindafrekening gemaakt voor het oude huis. Lees meer over overstappen.

  Let op!

  • Je krijgt de beloofde welkomstkorting niet als je het contract voortijdig opzegt.
  • Je moet een boete betalen als je je contract voor bepaalde tijd voortijdig opzegt. 
  • Je moet extra betalen als je via acceptgiro je rekening wilt voldoen, in tegenstelling tot betaling via iDeal of automatische incasso.
  • De nieuwe leverancier kan je vragen om een waarborgsom als hij denkt dat je een 'betalingsrisico' vormt wegens schulden of betalingsachterstanden. De borg bedraagt al snel een paar honderd euro en kan oplopen tot €1000.
 • 1336 energie overstappen 21336 energie overstappen 2

  Video: overstappen naar een andere energieleverancier

3
Hoe stap je over naar een andere leverancier?

 • Veranderen van energieleverancier kan op 3 verschillende manieren:

  1. Via een energieveiling of collectief, zoals het Energiecollectief van de Consumentenbond.

  2. Via een vergelijker, zoals de Energievergelijker van de Consumentenbond.

  3. Zelf je overstap regelen.

  Wanneer je besluit over te stappen houd dan rekening met een mogelijke boete als je jouw energiecontract voor bepaalde tijd voortijdig opzegt. 

  In totaal duurt het 3 tot 4 weken voordat je bent overgestapt. Hierin zit de wettelijke bedenktijd. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de opzegtermijn en de einddatum van het huidige contract.

  Bekijk het stappenplan: overstappen naar een andere energieleverancier

 • Artikel_overstappennaarandereleverancierArtikel_overstappennaarandereleverancier

  Video: hoe werkt de Energievergelijker?

4
Is een langlopend energiecontract beter dan een kortlopend contract?

De ene contractvorm is niet per definitie beter dan de andere. Ze hebben allen hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze goed door te lezen. Zo maak jij de juiste keuze voor jouw situatie.

Energiecontract voor onbepaalde tijd:

 • Voordeel: je hebt alle vrijheid om over te stappen.
 • Nadeel: er zijn helaas geen interessante welkomstkortingen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven:

 • Voordeel: je hebt gedurende de loop van het contract zekerheid over de prijs. Daarnaast ontvang je vaak een hoge welkomstkorting.
 • Nadeel: of het ook goedkoper is hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Dit is een risico dat je neemt.

Tip: Houd de ontwikkeling van de energieprijzen in de gaten. Zo kun je inschatten wat de prijzen zullen doen.

Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele tarieven:

 • Niet aan te raden: de leverancier kan prijzen tussentijds verhogen zonder dat je boeteloos tussentijds kan opzeggen. Bovendien zijn er contracten met dezelfde tarieven waar je niet aan vast zit.

Bekijk welke energieleverancier voor jou het goedkoopst is: vergelijk energieprijzen van de energieleveranciers en stap meteen over met de Energievergelijker.

5
Kies je voor enkel- of dubbeltarief?

Bij de meeste leveranciers kun je kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. Daluren zijn 's nachts en in het weekend. Voor een dubbeltarief heb je een energiemeter met 2 telwerken nodig.

Het piektarief bij dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief. Of het goedkoper is om enkel- of dubbeltarief te nemen, is afhankelijk van de prijzen bij je energieleverancier. Ook ligt het eraan hoeveel stroom je in de piek- en dalperiode gebruikt. Lees meer over enkel- en dubbeltarief.

Koopadvies_channel5

6
Wat moet je weten over duurzame energie?

Kies voor een energieleverancier die duurzame stroom produceert, inkoopt, verkoopt en/of in duurzame energie investeert. Wij onderzochten samen met andere organisaties hoe duurzaam alle energieleveranciers zijn.

Er zijn nog veel misverstanden over groene stroom. We hebben er een aantal op een rij gezet.

Zelf energie opwekken

Daarnaast kun je ervoor kiezen om zelf energie op te wekken. Steeds vaker plaatsen mensen zonnepanelen op hun dak om zelf stroom op te wekken.

En met zonne-energie kun je ook water verwarmen. Dit doe je met een zonneboiler.

Verder is windenergie een veelgebruikte duurzame energiebron. Energiebedrijven maken gebruik van de wind. Hoe meer ze dat doen hoe groener ze bij ons scoren

Ten slotte kun je met een warmtepomp op een duurzame manier je huis verwarmen.

Lees meer over soorten energie.

 

7
Veelgestelde vragen over energie

 • Kan ik geld besparen als ik overstap?

  Energieleveranciers kunnen je uitsluitend voordeel bieden op de leveringskosten of via een welkomstkorting. Deze kosten vormen slechts een onderdeel van je totale energierekening. Hoeveel je kunt besparen kun je berekenen via onze Energievergelijker.

  Kost het geld om over te stappen naar een andere energieleverancier?

  Nee, de kosten die worden gemaakt bij het switchen worden niet bij je in rekening gebracht. Wanneer je het contract voortijdig beëindigd kan de oude leverancier een opzegvergoeding (boete) in rekening brengen.

  Kan mijn energieleverancier mijn elektriciteit afsluiten als ik de rekening niet op tijd betaal?

  Je moet op tijd je rekening voor gas en elektriciteit betalen. Doe je dat niet, dan ontvang je eerst een aanmaning. Wanneer je ook de aanmaning niet betaalt, kan de leverancier je gas en/of elektriciteit afsluiten. Als je niet in staat bent om je rekening op tijd te betalen, probeer dan met je leverancier een betalingsregeling te treffen.

 • Moet ik elektriciteit en gas van dezelfde energieleverancier nemen?

  Nee, je kunt ervoor kiezen om elektriciteit en gas van verschillende energieleveranciers af te nemen. Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier is vaak wel voordeliger. 

  Wat is het verschil tussen een netbeheerder en energieleverancier?

  De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, deze is gebonden aan je woonplaats.

  Een energieleverancier levert de energie die je thuis gebruikt. De energieleverancier dient over een vergunning te beschikken. Kijk op de website van de Energiekamer voor een overzicht van energieleveranciers met een vergunning.

  Lees meer veelgestelde vragen

Community

Hulp nodig?

Wat is de beste energieleverancier? En is dubbeltarief echt wel zo voordelig? Deel je ervaringen in de Community!


Peter van der Wilt Wie heeft ervaring met Easy Energy? 8 juni 2017

Peter van der Wilt ​Wanneer ga jij over op zonne-energie? 3 mei 2017