icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidiebedragen voor zonneboilers fors verhoogd

Nieuws | Als je een zonneboiler wilt installeren, kun je hiervoor sinds 2016 subsidie aanvragen. Ook voor 2017 is in totaal weer €70 miljoen beschikbaar. De subsidiebedragen zijn fors verhoogd en de aanvraagtermijn is verlengd. Je verdient je zonneboiler zo veel sneller terug.
Erik Honig
Erik Honig

Expert Energie

Gepubliceerd op:  3 januari 2017

Artikel_Zonneboilers1

Met een zonneboiler wek je zelf duurzame energie op: de warmte van de zon wordt gebruikt voor warm water voor kraan en douche, en soms ook voor ruimteverwarming. Dit in tegenstelling tot zonnepanelen, waarmee elektriciteit wordt opgewekt.

Bedragen verhoogd, sneller terugverdiend

Goed nieuws: de subsidiebedragen zijn eind 2016 fors verhoogd, met zo'n 50%. Dat scheelt flink op de aanschafkosten. Inclusief subsidie heb je nu al een zonneboiler voor zo'n €1000. Die heb je dan aardig snel terugverdiend: de terugverdientijd komt in de buurt van die van zonnepanelen.

Kosten zonneboiler

Een zonneboiler kost in Nederland zo'n €2000 tot €3500 en levert een gemiddeld huishouden een besparing op de gasrekening op van rond de €130 per jaar. Met deze bedragen is de terugverdientijd van een zonneboiler reletief lang, zeker vergeleken met die van zonnepanelen. Maar gelukkig is er sinds 2016 de ISDE-subsidie, die bij aanschaf van een zonneboiler kan worden aangraagd. Het subsidiebedrag hangt af van het type zonneboiler. De subsidie is er ook voor warmtepompen en houtpelletkachels.

Praat mee:

Stem in onze community: ga jij een zonneboiler kopen?