icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Windmolen: Zelf windenergie opwekken

Als er in Nederland één energiebron van belang is, is het wel de wind. Zelf energie opwekken kan met een windmolen op eigen dak of in eigen tuin, of door deel te nemen in een coöperatie die gezamenlijk een (of meer) windmolen(s) bezit. 

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018


Kleine windmolen of windturbine

Je kunt zelf windenergie opwekken door een (kleine) windmolen of windturbine op je dak of in de tuin te plaatsen. Dit is vooral geschikt als je op het platteland woont, of in de stad weinig hoge gebouwen in de omgeving hebt. Het voordeel van een windmolen is dat hij dag en nacht stroom produceert -zolang het voldoende waait.

Nadelen eigen windmolen

Maar een eigen windmolen heeft een flink aantal nadelen:

  • Het is veel uitzoekwerk vooraf (bijvoorbeeld over hoe het zit met vergunningen). 
  • De aanschafkosten zijn hoog: al gauw €15.000. Dit bedrag, en de kosten voor onderhoud, zijn niet terug te verdienen binnen de technische levensduur van een windmolen.
  • Er is geen aankoopsubsidie van de rijksoverheid. Sommige gemeenten verstrekken wel een aanschafsubsidie of lening, zie www.energiesubsidiewijzer.nl.
  • Verder kost de productie van een windmolen veel energie. Een kleine windmolen moet wel op een heel gunstige plek staan om voldoende energie op te wekken om dit te compenseren. 
  • Tot slot kan een windmolen geluidsoverlast voor de buren veroorzaken en kunnen vogels in de wieken terecht komen.

Een kleine windmolen is door deze nadelen niet aantrekkelijk.

Windmolencoöperatie

Een andere mogelijkheid is deelnemen in een coöperatie die gezamenlijk een (grote) windmolen bezit. Je koopt dan een 'stukje windmolen'. De stroomopbrengst wordt verrekend met je verbruik, maar niet volledig, omdat de bwt niet wordt verrekend. De energiebelasting wordt deels verrekend. De windmolen moet dan wel in de buurt van je huis staan. Vaak moet je klant zijn bij een bepaalde energieleverancier om deel te kunnen nemen in een windmolencoöperatie.

Over (grote) windmolens is veel discussie. Milieu Centraal heeft de argumenten voor en tegen op een rij gezet.

Vergelijk energieleveranciers

Met een windmolen zul je niet zo snel volledig zelfvoorzienend zijn. Je zult dus waarschijnlijk ook nog elektriciteit moeten afnemen van een energieleverancier. Wil je weten hoe energieleveranciers scoren op prijs, duurzaamheid en klanttevredenheid, bekijk dan de Energievergelijker. Wil je een overstap waarbij je zo min mogelijk zelf hoeft te regelen, stap dan over via het Energiecollectief.

Ook energieleveranciers gebruiken de wind als energiebron. Maar de mate waarin zij investeren in windmolens en windenergie leveren, verschilt sterk. De Consumentenbond heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van energieleveranciers.

Meer informatie over gerelateerde onderwerpen: