icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Zonne-energie en windenergie

Op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Meestal om stroom op te wekken, maar er zijn ook panelen die in combinatie met een zonneboiler warm water opwekken. De wind is, naast de zon, een veelgebruikte duurzame energiebron. Energiebedrijven maken gebruik van de wind, maar je kunt ook zelf energie opwekken met wind.
Erik Honig

Expert Energie

Artikel_zonneenwindenergie

Zonnepanelen

Zonnepanelen die elektriciteit opwekken worden ook wel PV-cellen genoemd. Hoe werken ze, wanneer is je dak geschikt, aan welke praktische zaken moet je denken? Lees meer over zonnepanelen. Met PV-cellen lever je elektriciteit aan het net, maar daarnaast zul je ook nog elektriciteit van het net afnemen. Dit wordt met elkaar verrekend. Lees meer over het terugleveren van stroom.

Zonneboilers

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak van je woning. De boiler is via een buizenstelsel aangesloten op een voorraadvat met water. Dit water wordt dankzij de zonne-energie verwarmd. Dit kun je gebruiken voor het verwarmen van tapwater en soms je woning. Je kunt er voor kiezen om de boiler zelf te installeren. Toch huren de meeste consumenten een vakman in voor het installeren van de zonneboiler. Subsidie is mogelijk en een bouwvergunning is vaak niet nodig.

Bekijk meer informatie over zonneboilers.

Windmolens

Je kunt zelf windenergie opwekken door een windmolen of windturbine op je dak of in de tuin te plaatsen. Dit is vooral geschikt als je op het platteland woont, of als je in de stad weinig hoge gebouwen in de omgeving hebt. Het voordeel van een windmolen is dat hij dag en nacht stroom produceert. Mits het voldoende waait.

Let wel op, een eigen windmolen heeft een flink aantal nadelen:

  • Het is veel uitzoekwerk vooraf. Hoe zit het bijvoorbeeld met vergunningen?  
  • De aanschafkosten zijn hoog: al gauw €15.000. Dit bedrag en de kosten voor onderhoud zijn niet terug te verdienen binnen de technische levensduur van een windmolen.
  • Er is geen aankoopsubsidie van de rijksoverheid. Sommige gemeenten verstrekken wel een aanschafsubsidie of lening, zie www.energiesubsidiewijzer.nl.
  • De productie van een windmolen kost veel energie. Een kleine windmolen moet wel op een heel gunstige plek staan om dit te compenseren. 
  • Een windmolen kan geluidsoverlast voor de buren veroorzaken.

Een kleine windmolen is door deze nadelen niet aantrekkelijk.

Koop een deel van een coöperatieve windmolen

Wil of kun je geen windmolen in eigen tuin of dak plaatsen? Het is ook mogelijk om een deel van een coöperatieve windmolen te kopen. Je koopt dan een 'stukje windmolen'.  De stroom die de windmolen oplevert wordt maar gedeeltelijk verrekend met je stroomverbruik. Je krijgt onder bepaalde voorwaarden een deel van de energiebelasting terug. Lees meer over gezamenlijk stroom opwekken.

Vergelijk energieleveranciers

Met een zonnepanelen of windmolen ben je niet zo snel volledig zelfvoorzienend. Waarschijnlijk moet je ook nog elektriciteit afnemen van een energieleverancier. Wil je weten hoe energieleveranciers scoren op prijs, duurzaamheid en klanttevredenheid? Bekijk dan de Energievergelijker.

Wil je een overstap waarbij je zo min mogelijk zelf hoeft te regelen? Stap dan over via het Energiecollectief.