Hoe wij energieleveranciers testen

 • De Consumentenbond test energieleveranciers op prijs en kwaliteit.
 • Voor de prijzen in de energievergelijker is de Consumentenbond een samenwerking met Pricewise aangegaan.
 • Pricewise houdt de energieproducten en tarieven up-to-date.
 • De Consumentenbond is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbeoordelingen van de energieleveranciers.
 • Pricewise zorgt ervoor dat de overstapaanvraag bij de energieleverancier terecht komt.

Energieleveranciers test: prijs en kwaliteit


Prijsvergelijking 

De Consumentenbond test energieleveranciers op prijsniveau. Voor het up-to-date houden van de Energievergelijker werkt de Consumentenbond samen met Pricewise. Pricewise heeft contact met de energieleveranciers en verzamelt voor ons de specificaties en tarieven. Geen enkele energieleverancier heeft een direct of indirect belang in de Energievergelijker. Met de Energievergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk de energieprijzen.


Kwaliteit

SpaarlampWij vroegen ruim 4.600 consumenten om hun energieleverancier te beoordelen op aspecten als prijs, klantvriendelijkheid en juistheid van de nota. We vroegen het oordeel over zowel de huidige als de vorige leverancier (indien men ooit is overgestapt) en voegden die samen.

Van 12 leveranciers hadden we voldoende waarnemingen om uitspraken over te doen.

Daarnaast onderzochten we de klantenservice van deze 12 energieleveranciers met behulp van mysteryshoppers.

De resultaten van beide onderzoeken voegden we samen om tot een rapportcijfer voor elke energieleverancier te komen. Dat rapportcijfer -en dat van 5 deelaspecten- kun je zien in de Energievergelijker.


Duurzaamheid

Van 37 leveranciers testten wij de duurzaamheid:

 • Met welke bronnen produceren zij stroom of hoe kopen zij hun stroom in?
 • Welke samenstelling heeft de stroom die zij aan eindverbruikers verkopen?
 • Hoe groen zijn hun investeringen?

Onderzoeksbureau CE verzamelde de gegevens. Samen met Natuur & Milieu, Greenpeace, Hivos, WNF en Wise maakten wij een beoordeling  van de duurzaamheid. Lees meer op Groenste stroomleveranciers.

Benieuwd naar de uitslag van de test van energieleveranciers en direct zien wat de goedkoopste energieleverancier voor jou is? Vergelijk de prijzen van de energieleveranciers zelf en stap meteen over met de Energievergelijker.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

 • Beste uit de test

  Beste uit de test
  Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
 • Beste koop

  Beste koop
  Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
 • Afrader

  Afrader
  Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.