Extra informatie

Energie besparen: beeld, geluid en computers

Televisies, notebooks en computers zijn natuurlijk heel leuk, maar gebruiken ook aardig wat energie. Maar geen nood, ook op het gebruik van je televisie en computer kun je energie besparen. Bekijk onze energiebespaartips.

Energiebespaartips televisies

Ondanks inspanningen van fabrikanten om het energieverbruik te verlagen, is een flinke televisie met bijbehorende randapparatuur nog steeds een grote stroomvreter in huis als hij vaak aan staat.

lg-47lb630v-largeLet op het type scherm
Het soort scherm maakt vooral uit voor het energiegebruik. Lcd-led televisies zijn het zuinigst, plasma televisies (die nog maar mondjesmaat gemaakt worden) gebruiken het meeste energie. Het energiegebruik van een plasma tv is afhankelijk van de beelden die getoond worden. Bij veel wit in beeld verbruikt een plasma tv veel meer dan bij donkere beeld. Het energiegebruik van lcd en lcd-led televisies is vrijwel constant.

Hoe kleiner, hoe zuiniger
Ook geldt: hoe groter het scherm van een tv, hoe hoger het energiegebruik. Zoek daarom een televisie uit die in je huiskamer past en laat je niet verleiden door al die grote tv's in de winkel. De meeste mensen vinden een kijkafstand van ongeveer driemaal de beelddiagonaal prettig om te kijken. Bij een tv-scherm met een diagonaal van 66 cm moet je rekening houden met een afstand tot het scherm van ongeveer 2 meter, bij een beeldscherm van 80 cm met ongeveer 2,5 meter, bij 94 cm met 3 meter en bij 107 cm met 3,5 meter.

energielabelLet op het energielabel
Sinds december 2011 is het voor fabrikanten verplicht hun televisies een energielabel te geven. Televisies met label A+ zijn het zuinigst. Let wel dat dit label ook rekening houdt met de grootte van een tv. Een grote 55 inch televisie kan een beter label hebben dan een kleine 32 inch televisie, terwijl hij absoluut gezien meer energie verbruikt.

Pas de helderheid aan
De standaard fabrieksinstellingen voor helderheid en contrast van het beeldscherm zijn vaak onnodig hoog. Hoe helderder, des te meer energiegebruik. Pas dit daarom aan, het liefst op een moment dat je normaal thuis televisie kijkt (bijvoorbeeld 's avonds met de gordijnen dicht). De instellingen die wij gebruiken in onze test zijn per televisie terug te vinden in onze vergelijker.

Bekijk de test
Bekijk onze test televisies en zie zelf welke tv als zuinigste uit de test komt.

Energiebespaartips computers

Voor tekstverwerken, surfen en e-mailen kun je prima uit de voeten met een eenvoudige computer. Voor videobewerking en gamen is een zwaarder computersysteem nodig, dat meer energie gebruikt.

lcd schermPas je beeldscherminstellingen aan
Stel de energie-instellingen van je computer zo in dat het scherm uitgaat als de computer niet wordt gebruikt. Screensavers besparen geen energie. Ze kunnen zelfs voor een hoger energiegebruik zorgen als het om complexe beelden gaat. Ook kost het meer energie als een screensaver de computer verhindert om naar een energiebesparende stand over te gaan.

Notebook is zuiniger
Een notebook (laptop) verbruikt beduidend minder stroom dan een desktop en een monitor samen. Maar let op: als je een externe monitor op de laptop aansluit, wordt dat verschil deels tenietgedaan.

Computer in energiebesparende stand
Zet de computer in een energiebesparende stand als hij even niet wordt gebruikt. Bij Power Management (Energiebeheer) kun je instellen dat dit automatisch gebeurt. Kies een zo kort mogelijke tijdsduur. Je zult even moeten experimenteren wat nog comfortabel is. Nog beter is het de computer direct handmatig in de slaap- of sluimerstand te zetten. Er is dan geen 'wachttijd' waarin de computer nog veel energie gebruikt en de computer gaat direct door naar de meest energiebesparende stand.

In de sluimerstand wordt het systeemgeheugen (dus ook open documenten en programma's) op schijf bewaard en schakelt de computer daarna geheel uit. Bij het opnieuw opstarten wordt het opgeslagen geheugen ingeladen en zijn direct alle eerder geopende documenten en programma's beschikbaar.

Zet niet-gebruikte functies uit
Op veel apparatuur zitten functies die je niet gebruikt en die toch energie vragen. Deze kun je beter uitzetten. Denk aan Bluetooth, wifi en UMTS op een mobiele telefoon of computer.

Bekijk de test
Bekijk onze test laptops en kijk welke als beste uit de bus komt.

Energiebespaartips printers

Koop een all-in-one
Bedenk welke randapparaten je nodig hebt bij je computer. Koop het liefst multifunctionele apparaten; een aparte scanner en aparte printer zorgen samen voor meer milieubelasting dan een all-in-one-printer.

Cartridges inleveren2Kies voor klooninkt
Printerinkt is nog steeds ongelooflijk duur. Het loont om klooncartridges of navulinkt te gebruiken, want dat is goedkoper dan een nieuwe cartridge van de fabrikant. Kies daarom een printer waarvoor alternatieve of navulbare cartridges op de markt zijn. Ook uit milieuoogpunt is navulinkt beter, want het bespaart cartridges met elektronica (en dus zware metalen).

Veel inkjetprinters waarschuwen voortijdig dat de inkt opraakt. Uit onze printertest blijkt dat er vaak toch nog een aantal goede prints gemaakt kan worden door de waarschuwing te negeren. Dit bespaart inkt. De inktcartridge moet echter wel vervangen worden zodra de kwaliteit van de prints slechter wordt: de inkt beschermt namelijk de printkoppen.

Printtips
Print alleen wat nodig is. Ga bijvoorbeeld bij het uitprinten van internetpagina's via het printvoorbeeld na of alle pagina's geprint moeten worden; misschien is een selectie voldoende. Je kunt de printer ook in snelle-afdruk-modus zetten. Dat print niet alleen sneller, maar scheelt ook inkt. Wel is de printkwaliteit dan wat minder.

Dubbelzijdig printen scheelt aanzienlijk aan papier, en dus bomen, en natuurlijk de energie die nodig is voor de productie van papier. Heeft de printer geen duplex-eenheid, dan kun je dubbelzijdig printen door eerst alle oneven pagina's af te drukken, de printjes vervolgens terug te doen in de papierla en vervolgens de even pagina's te printen. Het is ook mogelijk twee pagina's op één A4 te printen. Dit kan door het 'aantal pagina's per vel' in te stellen op twee. Doorgaans is dit nog goed leesbaar. De eigenschappen van de printer kunnen eventueel zo ingesteld worden dat de printer standaard twee pagina's op één A4 afdrukt.

Bekijk de test
Lees meer bespaartips in ons dossier Printers of bekijk de testresultaten.

Als je weet hoeveel stroom je apparaten gebruiken, helpt dit om zuiniger te zijn met energie. Er zijn losse energiemeters te koop die informatie geven over het energiegebruik. Lees hierover op de pagina energiemeters. energieleveranciers-vergelijken

Deel bericht via: