! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is bedoeld als stimulans om je huis te isoleren. Afhankelijk van het moment van isoleren, betaalt de overheid met deze regeling 20 tot 30% van de isolatiekosten.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:24 december 2020

subsidie-seeh-1200x800px

Isolatie is de eerste belangrijke stap naar een volledig duurzaam huis. Speciaal voor woningeigenaren die het dak of de vloer, ramen of gevel van hun huis willen isoleren, is er tot en met 31 december 2020 de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Vanaf 1 januari 2021 kun je hiervoor als particulier een beroep doen op de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE).

Voor wie is de SEEH-subsidie?

Voor iedereen die eigenaar én bewoner is van de woning en minimaal twee isolerende maatregelen neemt. De maatregelen waarvoor je subsidie kunt ontvangen zijn:

Ook (leden van) VvE's kunnen de SEEH-subsidie aanvragen. Dat blijft zo na 31 december 2020. Hierover lees je meer op de website van MilieuCentraal.

Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, kun je ook nog aanvullende maatregelen nemen die onder de SEEH-subsidie vallen. Zoals het plaatsen van een slimme thermostaat of het waterzijdig inregelen van je cv-ketel. De slimme thermostaten moeten ook verbruiksmanager of een zonesysteem zijn.

Voorwaarden en kenmerken SEEH-subsidie

 • Je moet minimaal twee isolatiemaatregelen nemen.
 • Er geldt een minimaal aantal m² geisoleerd oppervlak.
 • De maximale subsidie voor een 'normale' woning is €10.000.
 • Je kunt de subsidie maar een keer aanvragen voor een woning.
 • De subsidie geldt alleen voor bestaande woningen.
 • Een bedrijf moet de werkzaamheden uitvoeren.

Aanvraagdatum subsidie

De SEEH-subsidie kun je aanvragen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. De uiterste aanvraagdatum is 31 december 2020. De subsidieaanvraag kun je indienen nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. 

Op 1 september zijn de subsidiebedragen tijdelijk verhoogd. Je komt voor het verhoogde bedrag in aanmerking als minstens een van de minimaal twee isolatiemaatregelen na 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Deze tijdelijke verhoging stopt op 31 december 2020.

Ook volgend jaar is er subsidie voor isolatiemaatregelen. Dit valt dan onder de ISDE-subsidieregeling. Maar die is mogelijker ongunstiger dan de huidige regeling.

Laat je dit jaar op een ander moment nog twee andere isolatiemaatregelen uitvoeren? Sinds 1 september 2020 is het toegestaan om de SEEH-subsidie meerdere keren aan te vragen.

Hoe werkt het?

De SEEH subsidie vraag je aan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aannemer moet een of soms meerdere uitvoerdersformulieren invullen en ondertekenen. Ook moet hij foto's aanleveren van de genomen maatregelen. Sla de formulieren en foto's eerst op. Volg voor het aanvragen van de subsidie de volgende stappen:

 • Houd je Digid bij de hand.
 • Klik op de aanvraagknop SEEH aanvragen.
 • Log in en vul het formulier in.
 • Upload de gevraagde documenten (dat zijn het uitvoerdersformulier en de betaalbewijzen).
 • Ondertekenen en verzenden.

Je ontvangt een bevestiging van de aanvraag per mail. De beslissing over de goedkeuring volgt per post. De termijn is uiterlijk 13 weken vanaf de aanvraagdatum.

Extra voordeel voor Friezen

Wenningeigenaren en VvE’s yn Fryslân krije in 10% ekstra tjemitte as sy har wenning verduorsamje, boppe-op de subsydzje dy it Ryk no verstrekt mei de Subsydzje enerzjybesparring eigen hûs (SEEH).

Jouw steun is hard nodig!

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Zo krijg je toegang tot al onze testinformatie voor producten en diensten.

Ja, ik steun de Consumentenbond

Lees ook: