icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vermijd onnodige rente bij aanslag erfbelasting

Als je een groot bedrag erft, loont het om rekening te houden met de renteregels. Je kunt met 2 rentes te maken krijgen bij de erfbelasting: belastingrente en invorderingsrente. Beide rentes zijn momenteel 4%; een stuk hoger dan de rente die je op een spaarrekening krijgt.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  22 februari 2018

Artikel vermijd hoge rente aanslag erfbelasting

Belastingrente

Over de eerste 8 maanden na het overlijden, wordt nooit belastingrente berekend. De Belastingdienst brengt dus alleen belastingrente in rekening bij aanslagen die zij oplegt nadat die 8 maanden verstreken zijn. Houd er rekening mee dat de fiscus wel tijd nodig heeft voor het opleggen van de aanslag. Wie 7,5 maand na het overlijden aangifte doet, moet vrijwel zeker belastingrente betalen.

BelastingveloppeTe betalen rente

Als de aanslag niet binnen 8 maanden is opgelegd, begint de 4% belastingrente precies 8 maanden na het overlijden te lopen. Hij loopt door tot de uiterste betaaldatum op de aanslag, ongeacht de datum waarop je betaalt. De betaaltermijn is 6 weken. 

Treuzelende Belastingdienst

Doet de Belastingdienst langer dan 13 weken over het opleggen van de aanslag, dan mag de fiscus de rekening van dat getreuzel niet meer bij jou neerleggen. De rente loopt dan niet meer verder op. Hier komt nog wel de betaaltermijn van 6 weken bij. Je betaalt daarom belastingrente tot maximaal 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt. Ten minste als de aangifte juist en volledig is ingevuld. Als de fiscus afwijkt van de aangifte in verband met fouten daarin, wordt de rente niet beperkt tot 19 weken.

15 weken na overlijden

Je hoeft dus in elk geval géén belastingrente te betalen als je de aangifte uiterlijk 15 weken na het overlijden foutloos instuurt. Dat is namelijk 8 maanden min 19 weken.

Tip: voorlopige aanslag vragen

Heb je nog niet de beschikking over alle gegevens die je nodig hebt voor de aangifte en/of is de bovenstaande 15 weken termijn al verstreken? Dan kun je ervoor kiezen eerst een voorlopige aanslag aan te vragen. Dat heeft ook een voordeel voor de renteregeling. De rente loopt namelijk niet meer verder op als de fiscus langer dan 8 weken doet over een voorlopige aanslag in reactie op zo'n aanvraag. In verband met de betaaltermijn van 6 weken loopt de belastingrente maximaal 14 weken door nadat de fiscus je aanvraag ontvangt. 

Red je het om de aanvraag van een voorlopige aanslag uiterlijk 20 weken na het overlijden in te dienen? Dan brengt de fiscus geen belastingrente in rekening, want je blijft dan binnen de 8 maanden min 14 weken. De voorlopige aanslag wordt bijna altijd opgelegd conform de cijfers die je zelf aanlevert in je aanvraag.

Je moet dan wel later alsnog aangifte erfbelasting doen. Daarna volgt een definitieve aanslag, waarbij vaker een inhoudelijke controle plaatsvindt. Als je moet bijbetalen op de aanslag die je daarna ontvangt, moet je over het verschil met de voorlopige aanslag wel belastingrente betalen.

Invorderingsrente

Het is óók geen aanrader om vliegensvlug een voorlopige aanslag aan te vragen. Je benut de 8 rentevrije maanden dan niet optimaal. Je krijgt dan namelijk al snel een voorlopige aanslag met een betaaltermijn van 6 weken. Als je die ná de uiterste betaaldatum betaalt, moet je óók rente betalen. Deze rente heet invorderingsrente. Dat geldt ook als de uiterste betaaldatum ver vóór 8 maanden na het overlijden ligt.

Betaal je de rekening netjes binnen de termijn uit de voorlopige aanslag en dus (ruim) binnen de 8 maanden, dan staat het bedrag van de aanslag minder lang op je spaarrekening. Met als gevolg: minder spaarrente. De spaarrente is momenteel niet zo hoog, maar het gaat toch vaak om honderden euro's.

Optimale timing

Kortom: als je zo min mogelijk rente wilt betalen of mislopen, doe je er goed aan net vóór 20 weken na het overlijden te vragen om een voorlopige aanslag erfbelasting. Je betaalt dan geen belastingrente en loopt zo min mogelijk spaarrente mis. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor november en december 2017 om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Home 1 belastingaangifte
  7 jun.

  Belastingaangifte

  Wil je meer weten over de belastingaangifte inkomstenbelasting? Lees dan verder in ons dossier Belastingaangifte.