Clausules in schenkingsakte

Carola van Dorp Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 23 februari 2022

In een schenkingsakte kun je verschillende clausules laten opnemen die bepalen wat er met de schenking gebeurt. Wij noemen er enkele die gericht zijn op het uitsluiten van de aangetrouwde kinderen.
Zachte uitsluitingsclausule
Bij een zachte uitsluitingsclausule geldt de uitsluiting voor de partner van je kind alleen als het huwelijk eindigt door scheiding. Dus niet als het huwelijk eindigt door overlijden van je kind. Je zegt daarmee dat het schoonkind bij de familie hoort zolang de relatie in stand blijft.
Bij het einde van het huwelijk van je kind door echtscheiding, wordt hetgeen is geschonken niet gedeeld, zelfs niet als er een verrekenbeding is, waardoor alle andere zaken wél verdeeld moeten worden. Wordt hetgeen wordt geschonken vervangen door iets anders, bijvoorbeeld doordat je kind een auto koopt van het geld, dan komt ook dat niet terecht bij schoonzoon of -dochter. Pas wel op dat dit niet geldt als de schenking vermengd is met ander vermogen en het (niet duidelijk is of het) inmiddels is uitgegeven aan boodschappen.
Voorbeeld:
- Voorbeeld zachte uitsluitingsclausule (Worddocument, beschikbaar voor leden)
Harde uitsluitingsclausule
Een harde uitsluitingsclausule zorgt ervoor dat een geschonken bedrag, de aangegroeide rente daarover en wat er mee gekocht is, nooit in handen komt van een ander dan je kind of kleinkind, ongeacht de reden waardoor zijn/haar huwelijk wordt ontbonden.
Ook de vruchten (bijvoorbeeld huur of rente) komen niet toe aan de schoonzoon of -dochter of de partner van het kleinkind. Wordt hetgeen dat is geschonken vervangen door iets anders, bijvoorbeeld je (klein)kind koopt een huis van het geld dat je hebt gegeven, dan komt ook dat niet terecht bij 'de koude kant'.
Voorbeelden:
- Harde uitsluitingsclausule (Worddocument, beschikbaar voor leden)
- Uitsluitingsclausule van grootouder(s) aan kleinkind (Worddocument, beschikbaar voor leden)
Gevolgen voor erfenis
Ondanks het gebruik van de genoemde clausules kan de schoondochter of -zoon toch recht krijgen op de schenking. Wie ook niet wil dat schoondochter of-zoon via het erfrecht de schenking ontvangt, zal een extra clausule moeten opnemen: de zogeheten tweetrapsmaking. Dit dient echter bij de notaris te gebeuren.
De tweetrapsmaking gaat nog een stapje verder dan de harde uitsluitingsclausule. Je regelt hiermee dat het geld bij je dood naar de kleinkinderen gaat, mocht je kind eerder dan jij overlijden. Sterven je kleinkind(eren), dan gaat het geld wéér naar iemand anders, bijvoorbeeld naar je andere kinderen of kleinkinderen. Hiermee voorkom je dat de ex van je zoon of dochter alsnog via de kleinkinderen erft, als die jong overlijden. De tweetrapsmaking wordt vaak ingezet door ouders van wie kinderen gescheiden zijn of als de vrees daarvoor bestaat.
Praktisch: hoe werkt een uitsluiting?
Bij een schenking is het al voldoende de term 'schenking met uitsluitingsclausule' bij de overboeking te zetten. Bewaar wel het rekeningafschrift als bewijs. Wil je een schoonzoon of -dochter uitsluiten van je nalatenschap, dan is dat alleen per testament te regelen. Daar komt dus altijd een notaris aan te pas. Bij een gedane schenking kun je niet achteraf een uitsluitingsclausule toevoegen. Je testament kun je wel wijzigen.
Lees verder
Nieuw & interessant
- 9 jun.
Schenking eigen woning: veelgestelde vragen
Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen. - 23 feb.
Goede doelen: slim geld doneren
Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren. - 23 feb.
Is beneficiair aanvaarden verstandig?
Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden. Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?
Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.