icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Anti-Diefstal Chip is een mislukking

Nieuws | Fietsfabrikanten zijn gestopt met het inbouwen van de zogenoemde Anti-Diefstal Chip (ADC) in nieuwe fietsen. ‘Dit omdat de chip in het slot werd geplaatst en deze het eerste is wat men weghaalt als de fiets gestolen is. Kortom de chip was niet echt een geslaagd preventiemiddel’, zegt Mojgan Yavari, hoofdinspecteur van politie en landelijk coördinator aanpak fietsdiefstal.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  28 mei 2014


De ADC - voorzien van een uniek nummer dat kan worden gedetecteerd door de politie – werd in 2000 geïntroduceerd door Batavus. Later volgden alle andere Nederlandse fietsfabrikanten. Voor fietsen met een anti-diefstal chip gold meestal een korting van enkele tientjes op de premie van een fietsverzekering.

Korting op verzekeringspremie verdwijnt

Niettemin toonden steeds meer verzekeraars zich sceptisch over het succes van de ADC. ANWB, Europeesche (Kingpolis), Unigarant en Univé maken in de premiebepaling al geen onderscheid meer tussen fietsen met en zonder chip. Marktleider Enra geeft nog wel korting op fietsen met een chip, maar stopt daarmee zodra de ‘oude voorraad’ fietsen is weggewerkt.

Bron: Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit/de Consumentenbond

Test fietsverzekeringen