icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektrische loopbandfiets en verzekeren

Veroorzaak je met je elektrische loopbandfiets (lopifit) schade aan anderen? Dan kun je dit verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Dat blijkt uit een rondgang van de Consumentenbond langs diverse verzekeraars.
kirsten van loon

Kirsten van Loon   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:27 september 2018

loopbandfiets-4-lopifit

Wat is een elektrische loopbandfiets?

De elektrische loopbandfiets, of lopifit, is een relatieve nieuwkomer in het verkeer. In plaats van trappen op pedalen, wandel je hierbij op een loopband. Verzekeraars zien de elektrische loopbandfiets als een elektrische step (tot 25 km/u). Hierdoor valt de aansprakelijkheidsdekking onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Verzekeringsplicht loopbandfiets afhankelijk van maximumsnelheid

Bij een elektrische loopbandfiets die sneller dan 25 kilometer per uur kan rijden, valt de aansprakelijkheidsdekking niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Verzekeraar ABN Amro meldt ons dat er ook elektrische fietsen zonder trappers zijn, die een hogere snelheid halen. Deze fietsen vallen onder de bijzondere bromfietsen, waarvoor een verzekeringsplicht geldt op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

Fietsverzekering voor de elektrische loopbandfiets

Het bovenstaande geldt voor schade aan anderen. Voor schade aan (of diefstal van) de elektrische loopbandfiets zélf kun je bij de meeste fietsverzekeraars terecht voor een e-bikeverzekering.

Verzekeraar

Fietsverzekering mogelijk?

ANWB

Ja, e-bikeverzekering

Allianz Global Assistance

Ja, ook pechhulp

Enra

Ja, diefstal of cascoverzekering

FietsNed

Ja, ook pechhulp

Hema

Nee

Interpolis

Ja

Kingpolis

Nee

Klaverblad

Nee

Unigarant

Ja, e-bikeverzekering

Univé

Ja, verzekering voor diefstal, mits de loopbandfiets op slot staat met een ART-slot.

Peildatum: augustus 2018

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.