icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe duurzaam is jouw verzekeraar?

Stap over naar een verzekeraar met een duurzamer beleggingsbeleid en draag jouw steentje bij aan een betere samenleving.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 mei 2022

Afbeelding met windmolens in een weiland dat de een onderzoek naar duurzame energie en de duurzaamheid van energieleveranciers uitbeeldt.

Miljarden aan premies belegd

Verzekeraars investeren de premies die wij betalen voor verzekeringen in andere bedrijven. Die miljarden euro's kan een verzekeraar op 2 manieren beleggen:

  • Traditioneel, dus puur gericht op financieel rendement.
  • Duurzaam.

Als een verzekeraar duurzaam belegt, sluit hij bepaalde sectoren of praktijken uit. Bijvoorbeeld de wapen- of tabaksindustrie en kinderarbeid. Als het goed is, kijken de vermogensbeheerders daarnaast of een bedrijf zich netjes aan de regels houdt. En ook of het bedrijf goed zorgt voor werknemers en de omgeving.

Duurzaamheidsscore per verzekeraar

Twee instanties onderzoeken de duurzaamheid van verzekeraars:

  • Eerlijke Verzekeringswijzer.
  • Vereniging van Beleggers in Duurzame Ondernemingen (VBDO).

VBDO

De VBDO geeft bijna alle Nederlandse verzekeraars een duurzaamheidsscore op een schaal van 0 tot en met 5. Dit gebeurt op basis van antwoorden op circa 50 vragen aan verzekeraars die daar aan willen meewerken. En het ‘bewijsmateriaal’ dat zij daarbij aanleveren. Vooral bij kleinere partijen ontbreekt dat laatste vaak. 

Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt verzekeraars op 14 thema’s. Zoals:

  • Klimaatverandering
  • Mensenrechten
  • Dierenwelzijn
  • Wapens
  • Gendergelijkheid

Hiervoor geeft de organisatie individuele rapportcijfers (1 t/m 10). Het is een samenwerkingsverband van OxfamNovib, Amnesty International, World Animal Protection, Milieu Defensie en Pax.

De Consumentenbond is, net als RISK Verzekeringen, een overeenkomst aangegaan met de Eerlijke Verzekeringswijzer. Het resultaat is een uitbreiding per 2 december 2021 van de Eerlijke Verzekeringswijzer van 9 naar 17 verzekeraars. Daarmee is zo'n 95% van de markt voor zorg-, schade- en levensverzekeringenmarkt nu in kaart gebracht (zie tabel).

Veel onvoldoendes in de Eerlijke Verzekeringswijzer

Verzekeringsgroep Score Eerlijke Verzekeringswijzer
ASR (ASR, Ditzo, de Europeesche) 8,4
Athora (o.a. Reaal en Zwitserleven) 8,1
Achmea (o.a. Avéro, Centraal Beheer, FBTO, Hema, InShared, Interpolis, Zilveren Kruis) 7,0
Nationale-Nederlanden (o.a. ING en Ohra) 5,8
Klaverblad * 4,3
Univé * 3,4
Aegon (ook Knab) 3,2
Allianz (ook Allianz Direct) 3,1
ONVZ (ook PNOzorg) * 2,7
de Goudse * 2,6
ZLM * 2,5
VGZ (ook Bewuzt, IZA, IZZ, UMC) 2,5
Unigarant/ANWB * 2,5
Zorg en Zekerheid * 2,5
DSW (ook InTwente, Stad Holland) * 2,1
Menzis (ook Anderzorg) 1,6
CZ (ook CZ Direct, Ohra zorgverzekering)  1,5

*) Nieuw per eind 2021. De overige cijfers dateren van januari 2020.

ASR koploper

ASR (ook bekend van Ditzo en reisverzekeraar de Europeesche) scoort het best op duurzaamheid. Dit komt ook uit het jongste onderzoek van VBDO (2019) naar voren. De verzekeraar kondigde begin 2021 aan te gaan samenwerken met de ASN Bank voor het aanbieden en verder ontwikkelen van duurzame schadeverzekeringen. 

Je kunt nu via ASN Bank duurzame opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen afsluiten. Bij schade kun je ervoor kiezen deze te laten te herstellen of vervangen met tweedehands (of refurbished) materialen. Verder zijn zaken als zonnepanelen, laadpalen en groene daken volledig gedekt. De premie van de verzekeringen wordt volgens het ASN duurzaamheidsbeleid belegd in duurzame bedrijven, projecten en overheden.

Nieuwkomers moeten aan de bak

ANWB/Unigarant, De Goudse, DSW, Klaverblad, ONVZ, Univé, ZLM en Zorg en Zekerheid werden dit jaar voor het eerst onderzocht. Ze scoren alle 8 onvoldoende. Alleen Klaverblad onderscheidt zich een beetje, met een gemiddeld rapportcijfer van 4,3. Deze verzekeraar heeft als enige nieuwkomer wél beleid op dierenwelzijn, gendergelijkheid en natuur.

Eind 2022 wordt het duurzaamheidsbeleid van alle 17 verzekeringsgroepen opnieuw onderzocht. Op de site van de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je jouw verzekeraar stimuleren om meer te doen.

Consumentenbond-poll

Wij hielden een onderzoek onder ruim 7000 consumenten. Liefst 2/3 van hen wil best wat meer premie betalen voor een polis van een veel duurzamere aanbieder. Maar in onze verzekeringsvergelijkers zie je dat duurzaam niet per se duur(der) hoeft te zijn.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.