icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Wij testen aflopende en doorlopende verzekeringen van 14 aanbieders, voor zowel gewone fietsen als e-bikes. Welke schades zijn gedekt, welke verzekeraar heeft de meest volledige dekking, welke is het meest flexibel? Lees hoe wij tot onze testresultaten zijn gekomen.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 juni 2022

fietsverzekering

Jaarlijkse test

Verzekeringen voor gewone (stads)fietsen en e-bikes testen wij meestal 1 keer per jaar. Hierover publiceren wij in de Consumentengids en in het kort op de website. Alleen Consumentenbondleden hebben online toegang tot de volledige testresultaten, inclusief onze testoordelen. 

Zoveel mogelijk marktdekkend

Wij proberen zoveel mogelijk marktdekkend te zijn. In de laatste test (voorjaar 2022) onderzochten we de verzekeringen voor e-bikes en gewone (stads)fietsen van 14 aanbieders. Dit zijn:

 • Allianz Global Assistance
 • Anker
 • ANWB
 • Centraal Beheer
 • Enra
 • Hema
 • InShared
 • Interpolis
 • Kingpolis
 • Klaverblad
 • Qover
 • Unigarant
 • Univé
 • ZLM (alleen af te sluiten in Zeeland en Noord-Brabant)

De verzekeringen van ANWB, Hema, InShared, Kingpolis en Univé kun je ook direct afsluiten via onze Keuzehulp Fietsverzekering. Hiervoor ontvangen wij een vaste, bescheiden vergoeding (zie onderaan de pagina).

Beoordeling fietsverzekeringen

Bij de beoordeling van fietsverzekeringen onderscheiden we 4 hoofdonderwerpen:

 • Dekking vinden wij het belangrijkst . Dit onderdeel bepaalt voor 70% tot 80% ons testoordeel. We kijken hierbij naar de schaderegeling, uitkeringen (natura of geld) en aanvullende dekkingen als pechhulp, verhaalsrechtsbijstand en een ongevallen opzittendendekking.
 • Flexibiliteit weegt mee voor ongeveer 15%.
 • Expertiseregeling weegt mee voor 5%.
 • Alleen bij elektrische fietsen weegt daarnaast ook de uitkering mee bij schade of diefstal aan de accu, voor 10%.

Dekking

Voor de beoordeling van de dekking, kijken we naar verschillen bij het bepalen van de hoogte van de uitkering. Wordt er uitgekeerd op basis van dagwaarde of nieuwwaarde? Wordt er uitgekeerd in geld of in natura en is een prijsstijging van de fiets meeverzekerd? Is er een eigen risico van toepassing en zo ja, hoe hoog is dat?

Ook kijken we naar de aanvullende dekkingen: krijg je hulp bij pech onderweg, is er een ongevallen opzittendendekking en/of verhaalsrechtsbijstand?

Flexibiliteit

We bekijken de keuzemogelijkheden wat betreft het soort dekking (diefstal, beschadiging en/of volledig casco), de contractduur en de manier waarop je de polis kunt afsluiten. En of je schade ook online en/of per app kunt melden. Verder bekijken we in hoeverre je vastzit aan een bepaalde rijwielhandelaar voor een uitkering bij schade of diefstal.

Expertiseregeling

Ten slotte kijken we of er bij onenigheid over schade wel of geen volwaardige expertise- of klachtenregeling aanwezig is. Daarmee bedoelen we een regeling waarbij je als consument eventueel een contra-expert mag aanwijzen.

Accu van e-bikes

Voor de e-bikeverzekeringen kijken we in hoeverre schade aan of diefstal van de accu is gedekt. Daarnaast controleren we of hierbij een (extra) eigen risico of een afschrijvingsregeling geldt.

Beste uit de Test/Beste Koop

De fietsverzekering, e-bikeverzekering en racefietsverzekering met het hoogste Testoordeel mag een jaar lang het predicaat Beste uit de Test voeren. Hiervoor vraagt de Consumentenbond een vergoeding.

De hoogte van de premie staat los van het Testoordeel en het toekennen van het predicaat Beste uit de Test! Daarnaast kunnen we het predicaat Beste Koop toekennen, aan de verzekering met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Dit is voor dit jaar niet gedaan.

Wij helpen je kiezen

De premie van een fietsverzekering hangt af van veel factoren. Vooral de postcode van de verzekerde speelt een belangrijke rol. Daarom geven wij hierover geen gedetailleerde informatie meer. Wij hebben daarom een online Keuzehulp. Daarmee kun je door een paar vragen te beantwoorden ontdekken wat voor jou de beste fiets- en/of e-bikeverzekeringen zijn.

Hoe verdienen wij aan fietsverzekeringen?

De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere geslaagde aanvraag van een fietsverzekering via de online keuzehulp Fietsverzekeringen. De hoogte van de premie en de gekozen dekking maakt daarbij niet uit.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes