! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Wij testen aflopende en doorlopende verzekeringen van 14 aanbieders, voor zowel gewone fietsen als e-bikes. Welke schades zijn gedekt, welke verzekeraar heeft de meest volledige dekking, welke is het meest flexibel? Hier lees je meer over hoe wij tot onze testresultaten zijn gekomen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:2 april 2021

fietsverzekering

Jaarlijkse test

Verzekeringen voor gewone (stad)fietsen en e-bikes testen wij in principe 1 keer per jaar. Hierover publiceren wij in de Consumentengids en in het kort op de website. De volledige testresultaten, inclusief onze Testoordelen, zijn online alleen toegankelijk voor Consumentenbondleden.

Zoveel mogelijk marktdekkend

Wij proberen zoveel mogelijk marktdekkend te zijn. In de jongste test (voorjaar 2021) onderzochten we de verzekeringen voor e-bikes en gewone (stads)fietsen van 14 aanbieders. Dit zijn:

 • Allianz Global Assistance
 • Anker
 • ANWB
 • Centraal Beheer
 • Enra
 • Hema
 • Inshared
 • Interpolis
 • Kingpolis
 • Klaverblad
 • Qover
 • Unigarant
 • Univé
 • ZLM (alleen af te sluiten in Zeeland en Noord-Brabant)

De verzekeringen van ANWB, Hema, Inshared, Kingpolis en Univé kun je ook direct afsluiten via de Consumentenbond, of via onze Keuzehulp Fietsverzekering. Hiervoor ontvangen wij een vaste vergoeding (zie verderop deze pagina).

Beoordeling fietsverzekeringen

Bij de beoordeling van fietsverzekeringen onderscheiden we 4 hoofdaspecten:

 • Dekking vinden wij het belangrijkst en bepaalt voor 65% tot 75% ons Testoordeel. We kijken hierbij naar de schaderegeling, uitkeringen (natura of geld) en aanvullende dekkingen als pechhulp, verhaalsrechtsbijstand en een ongevallen opzittendendekking
 • Flexibiliteit weegt voor ongeveer 15% mee
 • Expertiseregeling weegt voor 5% mee
 • Alleen bij elektrische fietsen weegt daarnaast de uitkering bij schade of diefstal aan de accu voor 15% mee

Dekking

Om de dekking te beoordelen, kijken we naar verschillen bij het bepalen van de hoogte van de uitkering. Wordt er uitgekeerd op basis van dagwaarde of nieuwwaarde? Op welke wijze wordt er uitgekeerd, in geld of in natura en is een prijsstijging van de fiets meeverzekerd? Is er een eigen risico van toepassing en zo ja, hoe hoog is dat? Ook kijken we naar de aanvullende dekkingen: krijg je hulp bij pech onderweg, is er een ongevallen opzittendendekking en/of verhaalsrechtsbijstand?

Flexibiliteit

We bekijken de keuzemogelijkheden wat betreft het soort dekking (diefstal, beschadiging en/of volledig casco), de contractduur en de manier waarop de polis kan worden afgesloten. En kun je schade ook online en/of per app melden? Verder bekijken we in hoeverre je vastzit aan een bepaalde rijwielhandelaar voor een uitkering bij schade of diefstal.

Expertiseregeling

Ten slotte kijken we of er in geval van onenigheid over schade wel of geen volwaardige expertise- of klachtenregeling aanwezig is. Daaronder wordt verstaan een regeling waarbij de consument eventueel een contra-expert mag aanwijzen.

Accu van e-bikes

Voor de e-bikeverzekeringen kijken we in hoeverre schade aan of diefstal van de accu is gedekt. Daarnaast checken we of hierbij een (extra) eigen risico of een afschrijvingsregeling geldt.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van fietsverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Beste uit de Test/Beste Koop

De fietsverzekering, e-bikeverzekering en racefietsverzekering met het hoogste Testoordeel mag een jaar lang het predicaat Beste uit de Test voeren. Hiervoor vraagt de Consumentenbond een vergoeding. De hoogte van de premie staat los van het Testoordeel en de toekenning van het predicaat Beste uit de Test! Daarnaast kunnen we het predicaat Beste Koop toekennen, aan de verzekering met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Wij helpen je kiezen

Aangezien de premie van een fietsverzekering van veel factoren afhankelijk is, met name de postcode van de verzekerde speelt een belangrijke rol, geven wij hierover sinds 2017 geen gedetailleerde informatie meer.

In plaats van een productvergelijker hebben wij sindsdien een online Keuzehulp. Daarmee kun je door het beantwoorden van een beperkt aantal vragen nagaan wat voor jou de beste fiets- en/of e-bikeverzekeringen zijn.

Hoe verdienen wij aan fietsverzekeringen?

De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere geslaagde aanvraag van een fietsverzekering via de online keuzehulp Fietsverzekeringen. Ongeacht de hoogte van de premie en de gekozen dekking.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes