icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij fietsverzekeringen testen

Wij hebben een tiental beperkt casco- en volledig cascoverzekeringen voor nieuwe stadsfietsen en e-bikes getest. Van alle aanbieders zijn de aflopende en doorlopende premies van een 3-jarige verzekering opgevraagd. Lees meer over hoe wij tot onze testresultaten zijn gekomen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 november 2017

fietsverzekering

Aspecten van de fietsverzekering-test

Welke schades zijn gedekt met een fietsverzekering? Welke maatschappij heeft de meest volledige dekking en is het meest flexibel? Om betrouwbare keuze-informatie te kunnen geven onderzochten we het volgende:

  • We beoordeelden de verschillende fietsverzekeringen van vrijwel alle aanbieders inhoudelijk op dekking en voorwaarden. We keken hierbij naar 3 verschillende regio’s.
  • We brachten van stadsfietsen in 3 veel voorkomende prijsklassen (€750, €1000 en €1500) de premies in kaart, bij een diefstal- en een volledig cascodekking inclusief pechhulp (zo mogelijk).
  • We keken apart naar het verzekeren van de steeds populairder worden e-bikes in verschillende prijsklassen (€1500, €3000 en €5000).

Beoordeling fietsverzekering op 4 hoofdaspecten

Bij de beoordeling van fietsverzekeringen onderscheiden we verschillende hoofdaspecten: flexibiliteit, uitkering, schaderegelingen en dekkingen (waaronder pechhulp en andere aanvullende dekkingen).

  • Dekking vinden wij het belangrijkst en bepaalt voor 75% ons testoordeel. We kijken hierbij naar de schaderegeling, uitkeringen (natura of geld) en aanvullende dekkingen als pechhulp en een ongevallen opzittendendekking.
  • Flexibiliteit weegt voor 25% mee.
  • Voor e-bikes weegt de uitkering bij schade of diefstal aan de accu zwaar mee.

Let op: de hoogte van de premie staat los van het uiteindelijke testoordeel!

  1. Dekking Om de dekking te beoordelen keken we naar verschillen bij het bepalen van de hoogte van de uitkering. Wordt er uitgekeerd op basis van dagwaarde of nieuwwaarde? Op welke wijze wordt er uitgekeerd, in geld of in natura, en is een prijsstijging van de fiets meeverzekerd? Is er een eigen risico van toepassing en zo ja, hoe hoog is deze? Ook kijken we naar de aanvullende dekkingen: krijg je hulp bij pech onderweg en is er een ongevallen opzittendendekking en verhaalsrechtsbijstand?
  2. Flexibiliteit We bekeken de keuzemogelijkheden wat betreft de contractduur en de manier waarop de polis kan worden afgesloten. Ook bekijken we of je in bepaalde situaties premie terugkrijgt en in hoeverre je vastzit aan een bepaalde rijwielhandelaar voor een uitkering bij schade of diefstal. Ten slotte kijken we of er in geval van onenigheid over schade wel of geen expertise- of klachtenregeling aanwezig is.
    Peildatum onderzoek: december 2015.

Accu van e-bikes

Voor de e-bikeverzekeringen kijken we in hoeverre schade aan of diefstal van de accu is gedekt. Daarnaast checken we of er een eigen risico geldt of afschrijvingsregeling.

Bekijk de testresultaten

Raadpleeg onze online Keuzehulp en zie wat voor jou de beste fiets- en/of e-bikeverzekeringen zijn.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg