icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Technologie ingezet in strijd tegen fietsdiefstal

In het kat-en-muisspel met het dievengilde zet de fietsbranche in op nieuwe technologieën als gps, digitale sloten en ‘the internet of things’. Wat zijn de ontwikkelingen?

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:9 oktober 2018

Diefstal-ebikes-aangepakt-Nieuws

Gezamenlijk datasysteem

Het jongste initiatief is de samenwerkingsovereenkomst BikeBlockChain (getekend op 8 oktober 2018) tussen de politie, RDW, technologiebedrijven IBM, KeyLane, KPN en diverse fietsverzekeraars. De partners streven naar een gezamenlijk datasysteem om gestolen fietsen zo snel mogelijk terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaren. Voor de opsporing kan in enkele gemeenten een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) worden ingezet.

Fietsfabrikanten ontbreken nog

De verzekeraars die zich bij het initiatief hebben aangesloten, zijn Allianz Global Assistance, ANWB/Unigarant, ASR en Kingpolis. Marktleider Enra vindt de kosten van het project (naar verluidt geraamd op €700.000) te hoog en heeft bedankt voor deelname. Ook fietsfabrikanten ontbreken nog.

Slimme elektrische fietsen

Er zijn diverse andere initiatieven gestart. Zo biedt verzekeraar Enra sinds de zomer van 2017 speciale, lagere tarieven voor bepaalde smart e-bikes van fabrikant Accell. Deze elektrische fietsen zijn standaard uitgerust met gps-technologie (in het frame). Die helpt om diefstal te voorkomen en gestolen rijwielen terug te vinden. Bij diefstal is er een wachttijd van 3 weken, zodat Enra de mogelijkheid heeft de e-bike op te sporen. Hiervoor heeft de verzekeraar het bedrijf G4S ingeschakeld.

Binnen 48 uur je fiets terug

Concurrent ANWB/Unigarant lanceerde de 'Blijven Fietsen Verzekering'. Hiermee is je gestolen fiets ‘gegarandeerd binnen 48 uur’ terug. De ANWB werkt hiervoor samen met 1000 fietsendealers. Die voorzien de verzekerde fietsen van een speciale zender (áán het frame). Je activeert de zender via de ANWB Fietsen-app. Zo zet je de opsporing van je gestolen fiets in gang. Het bedrijf Find Recover & Insurance Service (FRIS) spoort je fiets vervolgens op.

Eerste ervaringen

De achterliggende technologie is hier niet GPS (dat volgens Bert Gelling van Unigarant alleen buiten werkt), maar het 'LoRa netwerk'. LoRa staat voor 'long range'. Het is bedoeld voor apparaten die niet constant een snelle internetverbinding nodig hebben, maar alleen af en toe wat data moeten doorgeven (lees meer over internet of things).

De eerste ervaringen zijn volgens Gelling positief. ‘Op 3000 fietsen die met de zender zijn uitgerust, zijn er 12 gestolen en daarvan 10 weer teruggevonden. De overige 2 hadden te laat aangifte gedaan.’ Waar Enra premiekorting geeft, betaal je voor de Blijven Fietsen Verzekering juist wat meer dan voor een normale (elektrische)fietsverzekering van de ANWB.

Digitale sloten

Fietssloten zonder sleutel zijn een andere ontwikkeling. Deze sloten werken via een app. Wij kregen onlangs een melding over een fietsverzekeraar die een aanvraag afwees omdat er geen sleutels bij het slot zaten. Verzekeraars moeten hun acceptatiecriteria hier snel op aanpassen. Alianz Global Assistance liet inmiddels weten ‘ook fietsen met digitale sloten te accepteren’. Ook deze sloten moeten wel minimaal een 'ART 2-sterrenkwalificatie' hebben.

Topje van de ijsberg

In totaal werden in 2017 bijna 79.000 fietsendiefstallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal in jaren, maar in werkelijkheid het topje van de ijsberg. Naar schatting wordt slechts in een kwart van de gevallen aangifte gedaan.