icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je racefiets of mountainbike

Bij een racefiets, mountainbike of all terrain bike (ATB) is de dekking van schade belangrijker dan van diefstal. Veel fietsen hebben niet eens een slot. Welke verzekeringen zijn er en wat zijn de verschillen?
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 juni 2022

racefiets

Diefstaldekking bij verzekeraars

Enra en Kingpolis hebben voor deze snelle fietsen geen diefstaldekking buitenshuis. Hema biedt geen dekking bij diefstal uit een auto, camper of boot als de fiets van buitenaf te zien was. Ook als er geen sporen waren van inbraak. Of als de fiets zonder voldoende maatregelen is achtergelaten op een fiets- of dakdrager.

Zolang je ze niet onbeheerd achterlaat, ben je bij ANWB en Unigarant verzekerd tegen diefstal. Laat je de fiets wél onbeheerd achter, dan moet deze op slot staan met een ART2 goedgekeurd slot.

Bij Univé moeten ook racefietsen en mountainbikes voor diefstaldekking een ART-goedgekeurd slot gebruiken. Dat mag ook een los (kabel)slot zijn. Bij Allianz Global Assistance en Hema moet de fiets daarmee zijn vastgemaakt aan een vastgemonteerd fietsenrek. Of een boom of een ander ‘onbeweeglijk voorwerp’.

Eigen risico

De uitkering is bij veel verzekeraars gelijk. De eerste 3 jaar 100% van het verzekerd bedrag, in het vierde jaar 75% en in het vijfde jaar 60%. ANWB en Unigarant vergoeden na 5 jaar nog 50%. Allianz en Hema bouwen de vergoeding na enkele jaren nog verder af.

Bij Allianz en Enra betaalt je bij gedeeltelijke schade een eigen risico van maar liefst 20%. Bij ANWB, Kingpolis en Unigarant is dat €50. Hema hanteert in alle gevallen (diefstal, schade en total loss) een eigen risico van €25.

Speciale KNWU-verzekering

mountainbike-bergenKingpolis biedt net als Enra een speciale verzekering voor racefietsen en mountainbikes. Bij deze KNWU-verzekering is geen slot verplicht. Ook zijn onder meer je persoonlijke eigendommen in heel Europa tot €350 verzekerd. Je kunt de basisdekking uitbreiden met Carbondekking (voor eventuele breuken in het frame) en Wedstrijddekking Plus.

Diefstal is alleen gedekt wanneer de fiets wordt gestolen uit een afgesloten ruimte. Daarbij moeten er sporen van diefstal zijn. Na het eerste jaar geldt een afschrijving van 1% per maand.

Premies

De KNWU-verzekering is de enige verzekering die in heel Nederland dezelfde premie rekent voor een racefiets of mountainbike. Alle andere verzekeraars maken onderscheid op basis van postcode. Voor racefietsen gelden meestal dezelfde premies als voor mountainbikes.

Weten wat de beste verzekering voor racefietsen, mountainbikes en ATB's is? Of wat volgens de Consumentenbond de Beste Koop is? Log in of word lid!

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.