icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke fietsen kun je verzekeren?

Welke soorten fietsen kun je verzekeren? En wat zijn de voorwaarden? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Zo zijn er verzekeringen voor e-bikes, bakfietsen, tandems, racefietsen en tweedehandsfietsen.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 10 juni 2022

News-Verplichtesnelleebikelane-

Stadsfiets 

Volgens het CBS zijn er in 2021 60.010 gevallen van fietsdiefstal geregistreerd. Ieder jaar neemt dit aantal af. Maar zeer waarschijnlijk is dit maar het topje van de ijsberg. Het vermoeden is dat steeds minder mensen aangifte doen als hun 'gewone' fiets is gestolen. Je kunt je fiets hiertegen verzekeren, net als tegen beschadiging.

Bekijk welke verzekering het beste past bij jouw stadsfiets in onze Keuzehulp Fietsverzekering

E-bike

Verzekeringen voor elektrische fietsen zijn in grote lijnen hetzelfde als die voor 'gewone' fietsen. Het belangrijkste verschil zit hem in de dekking van schade aan de accu. Verder kan pechhulpdekking voor een e-bike belangrijker zijn dan voor een stadsfiets. Want met een e-bike leg je ook grotere afstanden af. 

Lees meer over het verzekeren van een e-bike

Racefiets

Bij een racefiets, mountainbike of all terrain bike (ATB) is de dekking van schade belangrijker dan de dekking van diefstal. Lees welke verzekeringen voor racefietsen en mountainbikes er zijn en waarin ze verschillen. 

Tweedehandsfiets

Bij bijna alle verzekeraars kun je tweedehandsfietsen verzekeren. Maar er zitten grote verschillen in de werkwijze van de verzekeraars. Bij Enra moet een rijwielhandelaar de fiets of e-bike eerst taxeren. Deze wordt dan voor de getaxeerde waarde verzekerd.

Bij ANWB, Unigarant, Hema en Univé wordt de fiets verzekerd aan de hand van de aanschafprijs. Bij sommige verzekeraars kan het allebei (nota of taxatie). Zoals bij Allianz Global Assistance en Kingpolis (als het om gewone fietsen gaat). Deze prijs wordt aangetoond door een nota of bewijs van betaling.

Alleen bij Klaverblad kun je geen tweedehandsfiets verzekeren.

Demonstratiemodel

Een demonstratiemodel is zo goed als nieuw, maar een stuk goedkoper dan een nieuwe fiets. Elke verzekeraar gebruikt hierbij zijn eigen regels. Klaverblad ziet een demonstratiemodel als ‘nieuw’. Maar Klaverblad verzekert de fiets wel voor het bedrag dat je echt voor de fiets hebt betaald.

Hema verzekert het originele bedrag, zonder korting. Hierdoor betaal je ook meer premie. De verkoopwaarde, de korting en het betaalde bedrag moeten op de bon staan. Als de fiets op het moment van diefstal tegen een lagere prijs gekocht kan worden, dan keert Hema dit lagere bedrag uit.

Unigarant, ANWB en Kingpolis zien een demonstratiemodel als een tweedehandsfiets. Zij verzekeren de fiets tegen de aanschafprijs. Verzekeren tegen nieuwwaarde is ook mogelijk, dit hangt af van de leeftijd. Enra verzekert een demonstratiemodel alleen als een gebruikte fiets, tegen de aanschafprijs.

Andere fietsen

Bakfiets

Alle fietsverzekeraars verzekeren bakfietsen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden en premies als bij een normale stadsfiets. Is het een elektrische variant dan gelden dezelfde voorwaarden als bij een e-bike. 

Ook bakfietsen zijn flink in trek bij dieven. Het aantal aangiftes van diefstal stijgt nog ieder jaar fors. Voor Kingpolis en Enra reden om een bakfiets alleen nog te verzekeren met 'Track & trace'. Ook andere verzekeraars zoals ANWB denken na over de sterk gestegen diefstalcijfers van bakfietsen, maar verzekeren deze nog wel.

Tandem en lig- en vouwfiets

Voor tandems gebruiken alle verzekeraars dezelfde voorwaarden en dezelfde premies als bij gewone fietsen. Dit geldt ook voor andere afwijkende rijwielen, zoals lig- en vouwfietsen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.