icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke fietsen kun je verzekeren?

Welke soorten fietsen kun je eigenlijk allemaal verzekeren naast splinternieuwe fietsen? En welke voorwaarden hangen daaraan vast? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Zo zijn er verzekeringen voor bakfietsen, tandems en tweedehands fietsen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

News-Verplichtesnelleebikelane-

Tweedehandsfiets

Bij bijna alle verzekeraars is het mogelijk om tweedehandsfietsen te verzekeren. Maar er zitten grote verschillen in de werkwijze bij de verschillende verzekeraars. Bij Enra moet een rijwielhandelaar de fiets of e-bike eerst taxeren. Deze wordt dan voor de getaxeerde waarde verzekerd. Bij de ANWB/Unigarant, Hema en Univé, wordt de fiets verzekerd aan de hand van de aanschafprijs. Bij sommige verzekeraars kan het allebei (nota of taxatie), zoals Allianz Global Assistance/FietsNed, Kingpolis/Europeesche (als het om gewone fietsen gaat) en onna-onna. Deze prijs wordt aangetoond door een nota of bewijs van betaling. Bij Klaverblad en Verzekeruzelf.nl is het helemaal niet mogelijk om tweedehands fietsen of e-bikes te verzekeren.

Demonstratiemodel

Een demonstratiemodel is zo goed als nieuw, maar een stuk goedkoper dan een nieuwe fiets. Iedere verzekeraar hanteert hierbij zijn eigen regels. Klaverblad ziet een demo-model als ‘nieuw’ maar verzekert de fiets wel voor het bedrag dat je daadwerkelijk voor de fiets hebt betaald. Hema verzekert het originele bedrag (zonder korting). Hierdoor betaal je ook meer premie. De verkoopwaarde, de korting en het betaalde bedrag moeten op de bon vermeld staan. Als op het moment van diefstal de fiets tegen een lagere prijs aangeschaft kan worden, dan keert de Hema dit lagere bedrag uit.

Unigarant, ANWB en Kingpolis/Europeesche zien een demonstratiemodel als een tweedehandsfiets. De fiets wordt in principe tegen de aanschafprijs verzekerd, afhankelijk van de leeftijd is verzekeren tegen nieuwwaarde ook mogelijk. Bij Enra wordt een demonstratiemodel alleen verzekerd als een gebruikte fiets, tegen de aanschafprijs.

Bakfiets

Een bakfiets wordt verzekerd door alle fietsverzekeraars. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden en premies als bij een normale stadsfiets. Kingpolis biedt wel een speciale Bakfiets Serviceabonnement aan. Dit abonnement bestaat uit een fietsverzekering van Europeesche en extra diensten van bakfietsspecialist Babboe. Het premiebedrag varieert van €6,95 tot €12,95 per maand (plus eenmalig €5 poliskosten) en is na het eerste jaar maandelijks opzegbaar.

Tandem

Voor tandems hanteren alle verzekeraars dezelfde voorwaarden en dezelfde premies als bij gewone fietsen. Dit geldt ook voor andere afwijkende rijwielen, zoals lig- en vouwfietsen.

Nieuwste artikelen

Test fietsverzekeringen