icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Advies over hypotheek beter en over arbeidsongeschiktheid juist slechter

Nieuws | De kwaliteit van hypotheekadvies is meestal goed, bij arbeidsongeschiktheidsadvies laat die te wensen over, blijkt uit onderzoek van de AFM.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  18 mei 2015


De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil inzicht krijgen in de advieskwaliteit van adviseurs. De toezichthouder bekeek de dossiers van 97 hypotheekadviezen en van 140 adviezen over arbeidsongeschiktheid aan zelfstandigen. De kwaliteit van een adviseur is belangrijk, want een consument moet er volledig op kunnen vertrouwen dat het advies goed is.

Bij advies over arbeidsongeschiktheid verzamelen adviseurs vaak onvoldoende informatie, zodat ze geen goed advies kunnen geven. Het advies komt dan uit op een dure, (veel) te uitgebreide verzekering. Hierdoor zien zelfstandigen ten onrechte af van het afsluiten van zo'n verzekering. De toezichthouder blijft de advieskwaliteit monitoren en gaat afspraken maken met branche-organisaties om de kwaliteit te verbeteren.

Kwaliteit van advies

Het is lastig om zelf de kwaliteit van een adviseur in te schatten. Bekijk de reviews op Advieskeuze.nl en ga goed voorbereid naar het kennismakingsgesprek. Via beoordelingen op de website van de Consumentenbond helpen consumenten elkaar bij het vinden van een goede adviseur. Oriënteer je verder goed bij het kiezen van een adviseur en ga na of hij bijvoorbeeld alleen advies geeft (en onafhankelijk is) of ook producten verkoopt. De adviseur moet je vertellen hoe hij tot zijn advies komt en met welke aanbieders hij werkt. Zo weet je hoe onafhankelijk hij is en kun jij als klant het uiteindelijke advies beter op waarde schatten. Je hebt natuurlijk niet in elke situatie advies nodig. Een reisverzekering bijvoorbeeld, kun je prima zelf afsluiten.

Bron: AFM