icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Adviseur kiezen

Oriënteer je goed bij het kiezen van een adviseur. Bedenk ook bij wat voor soort adviseur je straks aan tafel zit: geeft hij alleen advies of verkoopt hij ook producten, en zo ja van welke aanbieders? De adviseur moet je vertellen hoe hij tot zijn advies komt en met welke aanbieders hij werkt. Zo weet je hoe onafhankelijk hij is. En zo kun je als klant het uiteindelijke advies beter op waarde schatten.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018


Soorten financieel adviseurs

Er zijn vier mogelijkheden, de adviseur:

  1. is in dienst van één aanbieder, bijvoorbeeld een bank. Het advies is vaak beperkt  tot de producten van die aanbieder. 
  2. werkt samen met een aantal aanbieders. De adviseur zoekt binnen de beschikbare producten naar een passende oplossing. Die tussenpersoon moet kunnen aangeven waarom een bepaalde aanbieder of product wordt geadviseerd.
  3. is niet verbonden aan één of meerdere aanbieders. De adviseur vergelijkt  financiële producten van verschillende aanbieders. Op basis van de analyse geeft hij advies.
  4. geeft alleen advies maar sluit geen producten af, bijvoorbeeld een onafhankelijk financieel planner.

Advieskeuze

Zoek je een financieel adviseur, vraag dan in je omgeving naar ervaringen. Kijk ook naar reviews van adviseurs in Advieskeuze. Kies minstens twee adviseurs die je aanspreken en ga daar langs voor een kennismaking In de meeste gevallen is dit gratis; vraag dit vooraf.  Bekijk ook het dienstverleningsdocument op de website van de adviseur. Hierin staan de gemiddelde kosten per product en welke diensten je voor dat bedrag kunt verwachten. Ook staat hierin of de adviseur alleen advies geef of ook producten vergelijkt. Bij het derde onderdeel  van dienstverleningsdocument kun je zien of de gekozen aanbieder een beperkt of een groot aantal producten vergelijkt. Zo krijg je een indruk of de adviseur aan jouw eisen en wensen voldoet.

Betaal niet dubbel voor advies

Wil je advies over een over een bepaald product, bijvoorbeeld een hypotheek? Vergelijk voor het gesprek de tarieven, in dit geval hypotheektarieven. Vraag aan de financieel adviseur of hij producten van de gevonden hypotheekverstrekker verkoopt.  Zo voorkom je dubbele advieskosten. Verkoopt jouw adviseur het product van die aanbieder niet, dan kun je het advies van jouw adviseur meestal niet "meenemen" naar een andere adviseur die het product wél verkoopt.

Hypotheekadvies

Een hypotheek afsluiten is de grootste financiële beslissing in je leven. We geven je tips voor het selecteren van een hypotheekadviseur.

Woekerpolisadvies

Ga voor advies over het ontwoekeren van je polis eerst naar de adviseur die jou de polis heeft verkocht; hij moet jou gratis advies geven. Lukt dit niet, zoek dan een ontwoekeradviseur; die is alleen niet gratis. De adviseurs die je hier vindt geven advies over levensverzekeringen; de Consumentenbond heeft verder geen specifieke selectie gemaakt. Kijk naar reviews en vraag wat de adviseur voor je kan doen en wat dit kost.

Beleggingsadvies

Ook voor beleggen geldt sinds 1 januari 2014 een provisieverbod. Hoe kies je een beleggingsadviseur en waar moet je op letten? 

Financiële planning

Een financieel planner adviseert over je wensen nu en in de toekomst en houdt rekening met je hele financiële situatie. Sommige werken voor een bank of tussenpersoon, anderen zijn onafhankelijk.