icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Banken willen ‘advies-light’

Nieuws | Banken pleiten voor een vorm van goedkoper en niet zwaar gereguleerd financieel advies ‘light', om de drempel voor consumenten te verlagen.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 januari 2015

Overzicht-FinAdviseur_Gesprek_102x92

Snel naar:


Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is er behoefte aan zo’n nieuw model, zeg maar tussen betaald advies en execution only in. ‘Zo zou het bijvoorbeeld in geval van advies bij een restschuld wenselijk zijn als de teller niet direct begint te lopen’, aldus de NVB, die hierover in gesprek wil met toezichthouder AFM. ‘Bij beleggingsdienstverlening kunnen we ons ook voorstellen dat er meer smaken komen. Zoals een vorm van execution-only waarbij de belegger toch uitgebreider wordt meegenomen in zijn beleggingsbeslissingen, of advies zonder uitgebreide (dure) klantinventarisatie.’

Consumenten hebben volgens de NVB nu de neiging af te zien van advies vanwege de kosten. Vanuit de markt is er kritiek op het idee van light advies via de bank en de omschrijving die de NVB gebruikt in haar consultatiereactie, namelijk 'onbetaald en niet zwaar gereguleerd'.

Financieel advies

Check voor meer informatie en tips, maar ook tarieven en beoordelingen van adviseurs, het splinternieuwe dossier Financieel adviseur. Ga bijvoorbeeld niet meteen akkoord met het kostenplaatje dat een financieel adviseur noemt. Voor bijvoorbeeld een kleine tweede hypotheek hoeft niet je hele administratie te worden doorgelicht, zéker niet als je al bekend bent bij de adviseur.