icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een derde adviseurs accepteert Kifid-uitspraken niet

Nieuws | Ruim een derde van de advieskantoren die zijn aangesloten bij Advieskeuze.nl accepteert Kifid-uitspraken níet als bindend.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  2 februari 2016

Klacht-financieel-adviseur

Geen bindend oordeel

Van de circa 7000 hypotheekadviseurs op Advieskeuze.nl zijn dit bijna 2700 kantoren. Van de ruim 8000 assurantietussenkantoren die je via het platform kunt vinden (dit aantal kan overlappen met de hypotheekadviseurs) zijn er bijna 3200 die uitspraken van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) als niet-bindend beschouwen.

Wanneer je als consument een geschil hebt met deze adviseurs, heeft het dus weinig zin om naar de geschillencommissie van het Kifid te stappen voor een oordeel. Je kunt dan alleen nog naar de rechter om je gelijk te halen. Let hier bij de keuze voor een kantoor dus op en check via Advieskeuze.nl hoe een adviseur omgaat met klachten. Bij de geschillencommissie van het Kifid kom je overigens pas terecht nadat je zelf eerst hebt geklaagd bij het kantoor en bemiddeling via de ombudsman Financiële Dienstverlening op niets uitloopt. 

Geen verplichting

De Consumentenbond vindt dat alle financieel adviseurs uitspraken van de geschillencommissie als bindend moeten accepteren. Ze zijn dit nu niet verplicht. Het Kifid liet ons eerder weten dat het onmogelijk is de 'bindendheid' verplicht op te leggen aan financieel dienstverleners, omdat dit in strijd is met de grondwet.