icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extreme tariefsverhoging Rabo Rendemix

Nieuws | Rabobank kondigt per 1 juli 2015 een enorme tariefsverhoging van Rabo Rendemix aan: de VEB eist opheldering.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  19 mei 2015


Kostenstijging

Rendemix is een Rabobankproduct waarmee beleggers online gemakkelijk en goedkoop in mixfondsen kunnen beleggen, met advies over het beleggingsprofiel. Als Rabobank de tariefsverhoging doorvoert, krijgen beleggers plotseling te maken met een kostenstijging die kan oplopen tot enkele duizenden euro's extra per jaar. In de Geldgids van juni vergelijkt de Consumentenbond Rabobank Rendemix met ING Fitvermogen. Bij de huidige tarieven blijkt Rendemix heel voordelig voor Raboklanten die hogere bedragen willen beleggen. Rabobank meldde ten tijde van het onderzoek in april niets over de tariefsverhoging.

Rabobank berekent de kosten voor de basisdienstverlening van Rendemix door een percentage te nemen van het belegde bedrag en die percentages gaan enorm omhoog. De transactiekosten en de kosten die verwerkt zijn in de fondsen blijven gelijk. Een belegger met €25.000 betaalt nu jaarlijks €50 (0,2%) voor de dienstverlening en na 1 juli €125 (0,5%): een stijging van 150%.

Bezwaar VEB

De Vereniging van Effectenbezitters heeft een brief gestuurd aan de Rabobank om te protesteren tegen deze tariefverhoging. Mocht Rabobank hier toch aan vasthouden dan verzoekt de VEB om die in ieder geval uit te stellen tot 1 oktober 2015. Beleggers moeten dan kosteloos kunnen overstappen naar een andere aanbieder. De VEB wil uiterlijk 26 mei een reactie van de Rabobank. De Consumentenbond deelt de mening van de VEB dat deze plotselinge extreme prijsverhoging onaanvaardbaar is.

Bronnen: