icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerste indruk ffbeleggen.nl

Eerste indruk | Omdat sparen haast niets meer oplevert, buitelen allerlei nieuwe beleggingsdiensten over elkaar heen. ffbeleggen.nl is een nieuwe site waarbij je beleggingsadvies krijgt via de mail.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  15 april 2016

Eersteindruk_FFbeleggen

Update

Naar aanleiding van onze bevindingen heeft Finac per 12 april 2016 aanpassingen aan de website van ffbeleggen.nl doorgevoerd:

 • Onder Wie zijn wij staat een duidelijke link naar Finac.
 • Onderaan iedere webpagina is het AFM/Kifid nummer opgenomen én een link naar de algemene voorwaarden en het dienstverleningsdocument.

Conclusie: afrader

De website oogt niet professioneel en dat terwijl het bij ffbeleggen.nl gaat om het beleggen van flinke bedragen: minimaal €50.000. Omdat de website van deze dienst niet voldoet aan de wettelijke vereisten (geen dienstverleningsdocument op de website, geen bedrijfsgegevens, geen klachtinformatie) raden wij deze online beleggingsadviesdienst niet aan. 

We kunnen niets zeggen over de kwaliteit van de adviezen. Pas na jaren beleggen zou je de beleggingsresultaten kunnen vergelijken met die van vergelijkbare diensten.

FFbeleggen erkent dat er informatie ontbreekt en heeft gezegd hiernaar te zullen kijken.

Pluspunten

 • Vanaf een belegd bedrag van €90.000 zijn de advieskosten lager dan Beleggen met Advies van Evi van Lanschot (uitgezonderd fondskosten en transactiekosten).
 • Als je je risicoprofiel helemaal invult, krijg je een beleggingstabel te zien. Klik je in die tabel op 'meer info' dan kun je de fondsen (indextrackers) zien waar ff beleggen in belegt. Aanbieders van dit soort concepten tonen dit vaak niet. 

Minpunten

 • De website voldoet niet aan de wettelijke eisen. Er staan bijvoorbeeld geen bedrijfsgegevens op, zoals de officiële naam van het bedrijf (blijkt Finac BV te zijn) en er is geen dienstverleningsdocument te vinden.
 • Ook staat het vergunningnummer bij de AFM niet op de site en is er geen informatie hoe je een klacht in zou kunnen dienen. Overigens heeft Finac BV wel een AFM-vergunning en is deze BV ook aangesloten bij het Kifid.
 • Er staan geen algemene voorwaarden op de site. Hoewel dit niet verplicht is, is dit vreemd voor een dienst die bedoeld is om behoorlijke bedragen te beleggen.
 • Er staat op de website dat je kunt gaan relaxen als je je beleggingen hebt ondergebracht bij ff beleggen. Het lijkt alsof je na de aankoop van de beleggingen niets meer hoeft te doen, maar dit is niet helemaal waar: dit is geen vermogensbeheer. Je krijgt adviezen die je kunt opvolgen; je moet wel zelf actie ondernemen.
 • Op de website is niet duidelijk op welke wijze en met welke frequentie je adviezen en/of rapportages ontvangt.
 • Er is geen app beschikbaar.
 • De totale kosten worden niet duidelijk uitgelegd (behalve advieskosten betaal je transactiekosten en lopende kosten van beleggingsproducten). 

Wat is ffbeleggen.nl?

Via de website ffbeleggen.nl kun je beleggen met advies. Door het beantwoorden van een aantal vragen kom je uit op een beleggingsprofiel, dat varieert van heel defensief tot offensief. Daarna open je een rekening bij Degiro, een online broker.

De beleggingsadviezen volgen via de mail, bijvoorbeeld: 'je zou nu volgens je profiel voor 50% in aandelenfondsen moeten beleggen'. Er is geen app.

Voor de aanpassing van je portefeuille moet je terugmailen dat je akkoord gaat. Het gaat hierbij dus niet om vermogensbeheer.

Wat kost het?

ff beleggen hanteert vaste kosten van €49,95 per maand, dus zo’n €600 per jaar. Verder betaal je transactiekosten bij Degiro. Ook zijn er kosten verwerkt in de beleggingsfondsen maar die zijn laag: je belegt in indextrackers.

Bij een belegd vermogen van €90.000 betaal je bijvoorbeeld bij Beleggen met advies van EVI van Lanschot dezelfde advieskosten; Van Lanschot rekent 0.67% over het belegd vermogen (ook hier komen er nog transactiekosten bij). 

Bij hogere bedragen is het advies van ff beleggen voordeliger, omdat Evi met een percentage rekent in plaats van een vast bedrag.

Inleg

Er is geen officiële minimuminleg, maar gezien de maandelijkse kosten moet je volgens ff beleggen denken aan een belegging van minimaal €50.000.

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken