icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Financieel planners

Een financieel planner kan je helpen om de gevolgen van bijvoorbeeld echtscheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid in kaart te brengen. Hij geeft advies hoe je je financiële wensen en doelen nu en in de toekomst kunt bereiken en neemt je gehele financiële situatie mee in zijn advies.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018


Een financieel planner maakt een persoonlijk financieel plan dat inzicht geeft in de ontwikkeling van inkomen, uitgaven en vermogen. Ook brengt een financieel planner de financiële gevolgen in kaart van risico's, zoals arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden. Een financieel planner kan ook adviseren of een bezoek aan een notaris verstandig is voor het opmaken of wijzigen van je testament of huwelijkse voorwaarden. Via Advieskeuze kun je een financieel planner vinden.

Gecertificeerd financieel planners

Vooruitkijken.nl is het platform van gecertificeerd financieel planners. Hier kun je een planner zoeken op postcode of achternaam. Er wordt bij vermeld of de planner in dienst is van een bank, als tussenpersoon werkt of onafhankelijk is. Financieel planners met 'FFP' achter hun naam hebben het FFP-keurmerk. Ze hebben de FFP-gedragscode ondertekend en moeten voldoen aan strenge opleidings- en bijscholingseisen.

Onafhankelijk of niet? 

Er zijn financieel planners die:

  • in dienst zijn van een aanbieder zoals bank of verzekeraar; zij verkopen producten van die aanbieders;
  • advies geven en producten verkopen van verschillende aanbieders;
  • alleen advies geven maar geen producten verkopen. Zulke planners vind je bij de VOFP (Vereniging Onafhankelijk Financieel Planners).

Echtscheidingsadvies

Ga je scheiden? Ook hierbij kan een financieel planner advies geven. Sommige zijn hierin gespecialiseerd. In het Register Financieel Echtscheidings Adviseur (RFEA) staan echtscheidingsadviseurs met een keurmerk. Heb je een vraag aan een financieel planner? Mail naar: geldvraag@consumentenbond.nl

Lees ook: