icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Financieel adviseur: het kennismakingsgesprek

De meeste financieel adviseurs bieden een gratis eerste kennismakingsgesprek aan. Een klik en vertrouwen is belangrijk als je met een adviseur in zee gaat. Zo bereid je je voor en deze vragen kun je stellen.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018


Kennismakingsgesprek adviseur

Het kennismakingsgesprek is bedoeld om te kijken of de adviseur jou van dienst kan zijn en of het klikt. Hij zal uitleggen wat hij voor jou kan betekenen en wat de kosten globaal zullen zijn. De adviseur probeert in een gesprek helder te krijgen wat je adviesvraag is. Daarnaast stelt hij vragen over je financiële situatie, om in te schatten of hij aan jouw verwachtingen kan voldoen. Zo moeten onnodige kosten achteraf worden voorkomen. Als een adviseur eenmaal aan het adviestraject begint, moet jij de uren betalen. Ook als er geen product, zoals een hypotheek, afgesloten wordt.

Geen uitgebreid advies

Een adviseur mag tijdens het kennismakingsgesprek op basis van jouw gegevens een globale berekening maken. Zo kan hij berekenen hoeveel jij ongeveer kunt lenen voor een huis. Hij mag geen uitgebreid, persoonlijk advies geven. Ook mag hij nog geen producten vergelijken en een aanbieder adviseren. Vraag aan het eind van het gesprek eventuele berekeningen, folders, ander materiaal en een visitekaartje mee naar huis. Zo kun je thuis alles rustig nalezen.

Adviseurs vergelijken

Een financieel adviseur heeft een belangrijke rol te vervullen. Om een adviseur te vinden die bij je past, is het verstandig om bij meerdere adviseurs langs te gaan. Zo merk je de verschillen en kom je erachter wie het beste jouw belangen vertegenwoordigt. Heb je geschikte adviseurs gevonden? Maak dan telefonisch een afspraak en bereid je goed voor op het gesprek. Vraag vooraf welke documenten je mee moet nemen en of je alvast wat informatie kunt ontvangen, zoals productbrochures en een dienstverleningsdocument.

Voorbereiding kennismakingsgesprek

Het is de bedoeling dat je tijdens het kennismakingsgesprek een goede indruk krijgt van de kennis en ervaring van de adviseur. Bereid je voor: lees het dienstverleningsdocument en andere documenten die je ontvangen hebt en bekijk de website. Wat naderhand duidelijk moet zijn:

 • Wat doet de adviseur precies voor zijn beloning en wat niet?
 • Hoeveel en welke aanbieders heeft hij in zijn portefeuille?
 • Is hij gebonden aan bepaalde banken of verzekeraars?
 • Wat doet hij nog voor je ná het afsluiten van het product?
 • Moet daar apart voor betaald worden?
 • Kan de prijs naar beneden als je zelf voorwerk verricht?
 • Waarom zou je hém nemen?

Een goede adviseur weet uit te leggen wat zijn meerwaarde is. Is de ideale kandidaat gevonden, laat dan alle afspraken op papier zetten. Ook wat de adviseur in de toekomst nog voor je doet.

Vragen tijdens het gesprek

Maak een lijstje met vragen die je wilt stellen tijdens het kennismakingsgesprek en noteer de antwoorden tijdens het gesprek. Maak hiervoor gebruik van de informatie in het dienstverleningsdocument. Vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen zijn:

 • Hoe gaat de adviseur te werk? Laat hem alle werkzaamheden toelichten.
 • Hoeveel en welke aanbieders neemt hij mee in zijn vergelijking. Zijn dat alleen de bekende aanbieders en/of neemt hij een eventuele adviseur van jouw voorkeur (die je bijvoorbeeld zelf hebt gevonden) ook mee? 
 • Waarop baseert de adviseur het beste financiële product voor jou?
 • Kan hij dit product voor jou afsluiten (via bemiddeling)?
 • Heeft het advieskantoor banden met een aanbieder?
 • Wat is de prijs voor het advies: is dit een vast bedrag, een serviceabonnement, provisie en/of een uurtarief?
 • Wat is inbegrepen en krijg je korting als je bepaalde werkzaamheden zelf doet?
 • Wat voor service krijg je na het afsluiten van het product (beheer en nazorg)?