icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe vind ik een goede notaris?

Als je een huis koopt, heb je een notaris nodig. Hij regelt de overdracht en stelt onder andere de leverings- en hypotheekakte op. Maar hoe kies je een notaris en wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten? 
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

aansprakelijkheid-verzekering

Wie kiest de notaris?

Als je een bestaand huis koopt, moet je als koper een notaris inschakelen; je mag zelf de notaris kiezen. Bij nieuwbouwwoningen is er vaak één notaris die de aktes maakt voor het hele project; dan valt er dus niets te kiezen.

Wat doet de notaris voor jou?

De notaris onderzoekt en regelt de zaken voor de overdracht van je huis. Zo onderzoekt de notaris of er bijvoorbeeld nog een hypotheek op de woning zit en of er bijzondere bepalingen of beperkingen gelden voor de woning, zoals het recht van overpad.

Wat kost een notaris?

De tarieven voor notarissen zijn vrij. De prijzen van notarissen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Koop je een bestaande woning, dan heb je een leveringsakte en een hypotheekakte nodig (reken voor iedere akte grofweg €500, samen €1.000). Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je alleen de hypotheekakte.

Wil je alleen de aankoop van je woning regelen en is jouw situatie ‘standaard’ dan kun je op zoek naar de meest voordelige notaris. Is jouw situatie niet zo standaard (bijvoorbeeld: ben je ondernemer of ga je scheiden) of wil je ook andere dingen regelen zoals een samenlevingsovereenkomst of testament dan kan goed advies van een notaris vervelende gevolgen in de toekomst voorkomen. Zorg dan dat de notaris de tijd voor je heeft, ook al wordt het dan misschien wat duurder.

Prijzen vergelijken loont

Notarissen noemen hun tarieven meestal niet op hun website. Vraag vooraf offertes op en onderhandel over de prijs. Wil je de tarieven vergelijken, kijk dan welke kosten zijn inbegrepen in het tarief.

Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Inschrijving van de hypotheek en van de levering bij het Kadaster
  • Identificatie- en onderzoekskosten
  • BTW (21% over de notariskosten)
  • Administratie- en dossierkosten

Wie bij 2 of 3 notarissen offertes opvraagt, bespaart al snel een paar 100 euro. Kijk ook eens op degoedkoopstenotaris.nl om een idee te krijgen van notaristarieven. Bedenk wel dat als je iets wilt regelen dat maar een beetje afwijkt van de diensten waarvoor tarieven worden genoemd (bijvoorbeeld als je geen woonhuis koopt maar een appartement), de notaris al snel extra werk in rekening brengt.

Eindnota is hoger bij de notaris

Je betaalt bij de notaris méér dan alleen de hypotheekakte en de leveringsakte (die laatste alleen bij een bestaand huis). Bij een bestaande woning betaal je bij de notaris ook:

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Waar moet ik op letten?

Kies je voor een goedkope notaris, dan heeft die notaris meer tijdsdruk om alles snel te regelen. Dit hoeft niet erg te zijn. Maar heb je geen ‘standaard’ situatie (bijvoorbeeld als jij of je partner een eigen bedrijf heeft) dan is het belangrijk dat de notaris de tijd neemt om je goed advies te geven.

Veel notarissen bieden een gratis kennismakingsgesprek aan. Je kunt dan kijken welke zaken je zou willen of moeten regelen bij de notaris (denk aan een samenlevingsovereenkomst, testament of aanpassing van huwelijkse voorwaarden). Je kunt dan inschatten of de notaris de tijd neemt om je te adviseren. Vraag daarna een offerte op; wil je meerdere aktes tegelijk laten opstellen dan kun je korting regelen.

Advieskeuze.nl

De Consumentenbond werkt samen met advieskeuze.nl; een onafhankelijke vergelijkingssite van financieel adviseurs. Vergelijk notarissen in Nederland met elkaar op basis van afstand en reviews van anderen.

Beoordeel je notaris

Ben je onlangs bij een notaris geweest? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Help anderen en schrijf een review over jouw notaris.

Lees ook: