icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Financieel adviseur kiezen

Bij een belangrijke financiële beslissing kun je financieel advies inwinnen, denk aan advies bij het afsluiten van je hypotheek voor een eigen woning of voor het aanvullen van je pensioen. Waar let je op bij je keuze?

Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Heb ik een financieel adviseur nodig?

Bij een belangrijke financiële beslissing kun je financieel advies inwinnen. Vraag een kennismakingsgesprek aan en laat je adviseur je vertellen wat je kunt verwachten. Denk aan:

 • Advies bij het afsluiten van je hypotheek of voor het aanvullen van je pensioen.

 • Bepalen welk financieel product het beste bij je past.

 • Een eigen woning kopen.

 • Weten welk financieel product bij je past.

 • Hoe je financiële situatie is.

Hulp bij het kiezen van de juiste financieel adviseur

Koopadvies_channel1NW_1200x800

2
Onafhankelijk advies of niet?

Er zijn 3 soorten advies. Een adviseur van een bank, een onafhankelijk adviseur en een adviseur die over een beperkt aantal aanbieders advies geeft. Een onafhankelijk adviseur vergelijkt een groot aantal financiële producten en aanbieders. Vergelijk je adviseur op basis van de afstand, prijs en waardering. Het moet duidelijk zijn waarom je advies krijgt voor een bepaald product en of dit aansluit bij jouw wensen.

Meer over onafhankelijk advies

 

 

 

 

 

3
Hoe zoek ik een adviseur?

Welke adviseur je inschakelt hangt af van welk product je wilt afsluiten. Er zijn adviseurs die adviseren en/of bemiddelen in verzekeringen, hypotheken, beleggingen, levensverzekeringen, kredieten etc. Je hebt niet altijd advies nodig; eenvoudige producten zoals schadeverzekeringen kun je ook zonder advies afsluiten.

Zoek een adviseur

 • Koopadvies_channel3_1

  Hypotheekadvies

  Het is handig om zelf uit te zoeken welke hypotheekaanbieder de voordeligste hypotheek aanbiedt en daarna advies aan te vragen bij die aanbieder of een tussenpersoon die daarmee samenwerkt. Zo voorkom je dubbele kosten. Verkoopt jouw adviseur dit voordeligste product namelijk niet, dan moet je óf een andere hypotheek kiezen, óf opnieuw kosten maken bij een nieuwe adviseur die het product wél verkoopt. Hoe vind je een goede adviseur? Lees onze tips.

 • Koopadvies_channel3_2

  Beleggingsadvies

  Ook voor beleggingsadvies geldt sinds januari 2014 een provisieverbod. Welke vormen van beleggingsadvies zijn er en waar moet je op letten? Denk aan:

  • persoonlijk advies van een beleggingsadviseur;
  • online advies, waarbij je een analyse krijgt van je beleggingen via een app of website.

  Lees meer over beleggingsadvies

 • Koopadvies_channel4_4_1200x800 kopie

  Financiële planning

  Financieel planners kijken hoe een financieel product zoals een hypotheek past in jouw financiële plaatje nu en in de toekomst. Lees meer over financieel planners.

 • Koopadvies_channel3_4

  Hersteladvies bij een woekerpolis

  Heb je een woekerpolis, dan heb je recht op gratis advies van de adviseur die jou die polis heeft verkocht.

  Lees meer over hersteladvies bij een woekerpolis.

4
Wat kost financieel advies?

Je kunt een adviseur op verschillende manieren betalen voor zijn advies, bijvoorbeeld met een vast bedrag, tegen een uurtarief of op basis van een serviceabonnement. Je kunt niet altijd kiezen hoe je afrekent.

Hypotheekadvies

Sinds het provisieverbod per januari 2013 moeten we betalen als we een hypotheek willen afsluiten of aanpassen. De kosten zaten voorheen onzichtbaar versleuteld in de hypotheek: in de afsluitprovisie, de hypotheekrente maar ook in ondoorzichtige verzekeringsconstructies.

Meer over hypotheekadvies

Betaal niet dubbel voor advies

Wil je advies over een bepaald product, bijvoorbeeld een hypotheek? Vergelijk vóór het gesprek de tarieven, in dit geval hypotheektarieven. Soms zitten de kosten voor het advies in de prijs voor het product (provisie). Jouw adviseur moet precies vertellen hoeveel provisie hij ontvangt.

Vraag in ieder geval om het dienstverleningsdocument. Hierin staan de gemiddelde kosten en dus niet precies de kosten die jij gaat betalen.

Je betaalt een adviseur sinds januari 2013 rechtstreeks voor bijvoorbeeld hypotheekadvies. Andere kosten, zoals distributiekosten, betaal je aan de verzekeraar of bank via een aparte rekening. Voorheen kreeg de tussenpersoon de beloning (provisie) van banken en verzekeraars. Maar daar is sinds 2013 een verbod op.

Koopadvies_channel4_1200x800

5
Vrijblijvende kennismaking

Maak eerst eens kennis met de adviseur. Een 'klik' en een gevoel van vertrouwen is belangrijk als je met een adviseur in zee gaat. De meeste financieel adviseurs bieden een gratis eerste kennismakingsgesprek aan.

Meer over het kennismakingsgesprek

 

 

 

 

 

 

 

 

6
Veelgestelde vragen

 • Mijn financieel adviseur biedt mij een service-abonnement aan voor de hypotheek die ik net heb afgesloten. Doen of niet?

  Het abonnement moet echt iets toevoegen; dat is vaak niet het geval. Bij een service-abonnement krijg je bijvoorbeeld advies na de afloop van de rentevaste periode. Je kunt ook na afloop van die periode zelf advies inwinnen als dat nodig is en hier apart voor betalen;  dit is meestal goedkoper dan jaarlijks betalen voor een service-abonnement. Overweeg je zo’n abonnement af te sluiten, vraag dan goed welke diensten je hiervoor kunt verwachten.

  De rentevaste periode (10 jaar vast) van mijn hypotheek is afgelopen. Ik wil advies over een nieuwe renteperiode. Mijn adviseur rekent hier advieskosten voor, klopt dat?

  Nee. Bij producten waarvoor je provisie hebt betaald (afgesloten dus vóór 2013 en dat is hier het geval) heb je al betaald voor advies. De adviseur mag geen extra kosten rekenen voor een nieuw rentevoorstel.

  Ik heb hypotheekadvies gekregen van een hypotheekadviesketen, maar ik wil ook een offerte van mijn bank want die biedt een lagere hypotheekrente. Kan ik het advies overdragen aan mijn bank of moet alles weer opnieuw met bijbehorende kosten?

  Helaas moet alles bij de bank weer overnieuw en betaal je weer volledig voor het advies van de bank. De Consumentenbond vindt dit overigens een slechte zaak. Om te voorkomen dat je dubbel betaalt voor advies kun je het best eerst uitzoeken via de hypotheekvergelijker welke aanbieder de beste hypotheek biedt en daarna het advies aanvragen bij die aanbieder of een tussenpersoon die daar mee samenwerkt.

  Hoe weet ik of een adviseur onafhankelijk is?

  Ga je voor advies naar een bank, dan is duidelijk dat de adviseur producten van die bank verkoopt en dat het advies niet onafhankelijk is. Ga je naar een tussenpersoon, kijk dan op het dienstverleningsdocument  van die aanbieder. Vraag met welke verzekeraars en banken hij zaken doet. Zijn dit er veel, dan betekent dat nog niet dat hij altijd alle aanbieders meeneemt in een vergelijking. Check dus goed als er een vergelijking is gemaakt, welke partijen zijn vergeleken. De banden die een adviseur heeft met een bepaalde aanbieder zijn niet altijd duidelijk. De Consumentenbond vindt dat tussenpersonen hier transparanter over moeten zijn.

  Ik heb telefonisch een vraag gesteld aan mijn tussenpersoon over mijn lijfrente. Daarna stuurde hij mij een adviesnota. Mag dit zo maar?

  Een tussenpersoon moet vooraf vertellen dat het om een adviesgesprek gaat en wat dit kost, zodat je kunt beslissen of je hier gebruik van wilt maken of niet. Is dit niet duidelijk en niet afgesproken dan hoef je de nota niet te betalen.

 • Is financieel advies verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?

  Nee. Ben je een starter en wil je een annuïteitenhypotheek afsluiten dan kun je dit online zonder advies regelen als je hier zelf voldoende kennis van hebt. Heb je al een hypotheek en ga je verhuizen of oversluiten, dan is advies wel aan te raden: de belastingregels en hypotheekmogelijkheden zijn veel ingewikkelder dan bij starters.

  Is een eerste gesprek met een financieel adviseur altijd gratis?

  Dit is niet altijd gratis. Je kunt dit opzoeken in de module 'zoek een adviseur' (vink aan: eerste gesprek is gratis). Bespreek in zo’n gesprek wat het advies kost als je verder gaat maar ook wat de kosten zijn na het afsluiten van de hypotheek of verzekering.

  Heeft de Consumentenbond de adviseurs die staan in 'zoek een adviseur' geselecteerd?

  Nee, in deze module van Advieskeuze staan alle adviseurs met vergunningen van de AFM voor bepaalde producten zoals schadeverzekeringen of hypotheken. De volgorde van de adviseurs wordt bepaald door de reviews: het kantoor dat als laatste een review heeft ontvangen, staat bovenaan.

  Ik ben niet tevreden over mijn financieel adviseur, wat kan ik doen?

  Dien altijd eerst een schriftelijke klacht in bij de adviseur. Kom je er niet uit, dan kun je naar het Klachteninstituut Financiële dienstverlening (Kifid) stappen; dit is kosteloos. De klacht wordt eerst behandeld door de Ombudsman. Lukt het nog niet om tot overeenstemming te komen met de adviseur dan kun je naar de Geschillencommissie van het Kifid. Let op: lang niet alle financiële dienstverleners beschouwen de uitspraak van de Geschillencommissie als bindend. Je kunt dan geen rechten ontlenen aan de uitspraak. Je kunt dan je rechtsbijstandverzekering inschakelen of naar de rechter stappen. Op de website van het Kifid kun je opzoeken of jouw adviseur een uitspraak van de Geschillencommissie als bindend beschouwt.

  Ben ik verplicht om advies te vragen aan een financieel adviseur voor mijn lijfrentekapitaal?

  Nee, dat is niet verplicht. Als je al weet wat je met het kapitaal wilt doen, kun je ook zelf een uitkerende lijfrente zonder advies aankopen, bijvoorbeeld bij bank-sparen.nu. Gaat het om een groot kapitaal en ben je niet zo thuis in lijfrentes, dan is advies vragen wel verstandig. 

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Waar moet een goede financieel adviseur aan voldoen? En wat zijn de extra services die een financieel adviseur kan bieden? En wat kost dat eigenlijk; een advies voor mijn hypotheek? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...